"Képesek vagyunk megvédeni a hazánkat"

Izrael fenyegetőzik: Irán "nemzetközi összeesküvést" szimatol

Az Izraelből érkező fenyegetéseket regisztrálják ugyan Iránban, de nem veszik túl komolyan. "Nyolc éve halljuk az izraeli fenyegetőzéseket, ám bízunk magunkban, abban, hogy képesek vagyunk megvédeni a hazánkat" - jelentette ki szombaton Ali Akbár Szálehi külügyminiszter.

2011.11.07 08:35MTI

Nyilatkozatával az izraeli államfő pár órával korábban nyilvánosságra került tv-interjújára reagált. Simon Peresz szerint egyre valószínűbbé válik egy Irán elleni katonai támadás, amelyet Izrael és más államok hajtanának végre.

A 88 éves elnök szerint "a világ összes hírszerzése tudja, hogy kifutunk az időből, és figyelmeztetik kormányaikat" az iráni atomprogram veszélyességére.

Az iszlám köztársaság hat hónapon belül atomfegyverrel rendelkezhet - állította. Teherán évek óta azzal henceg, hogy Sahab-3 típusú rakétái, amelyeknek hatótávolsága állítólag 2000 kilométer, képesek elérni az ősi ellenség területének bármelyik pontját. Haszan Firuzabadi vezérkari főnök szerint a "cionisták" ismerik az iráni rakéták képességeit. Az állami televízió pedig egy izraeli támadás esetére "apokaliptikus dimenziójú" következményeket helyezett kilátásba. Irán "heroikus szóhasználata sem leplezheti el, hogy egy esetleges izraeli támadás és azt követő ellentámadás esetén mindenki Izraelt támogatná és segítené, Iránt viszont senki" - jelentette ki egy Teheránban dolgozó külföldi diplomata. Teherán éppoly kevéssé számíthat az Amerika-barát arabok segítségére, mint a "testvéri" Szíria támogatására, amely maga is válságban van. Az iszlám köztársaság latin-amerikai barátai - Venezuela vagy Bolívia - ugyanúgy nem avatkoznának be a konfliktusba, mint az oroszok vagy a kínaiak. "Ráadásul Líbia jó példát szolgáltatott Iránnak arra, mire képes a NATO" - tette hozzá a diplomata. Katonai szakértők szerint Iránnak vannak ugyan olyan rakétái, amelyek képesek elérni Izrael területét - ám csak kevesen tudják, pontosan hogyan is működnek.

"Azt állítják az irániak, hogy a rakétákat sikeresen kipróbálták, ám semleges forrásból ezt senki nem erősítette meg" - mondta egy nyugalmazott tiszt Teheránban.

Mindenesetre a legborzalmasabb forgatókönyv sem zárható ki: az, hogy a rakéták nemcsak működőképesek, de nukleáris robbanótöltetet is hordozhatnak. Irán vallási vezetői folyton azt hangoztatják, hogy az iszlám tiltja tömegpusztító fegyverek alkalmazását. Amikor Irak az Iránnal vívott háború (1980-88) utolsó szakaszában mérgesgáz-bombákat vetett be, Teherán ezt nem viszonozta - hangsúlyozzák a főpapok.

"Csakhogy Irak esetében muzulmánok lakta országról volt szó, Izrael viszont nem az" - mutatott rá a fenti katonatiszt.

Egy esetleges izraeli támadásnak pozitív hozadéka is volna az iráni establishment számára. "Mahmúd Ahmadinezsád elnök jelenleg belpolitikai és gazdasági válságban van. Egy izraeli támadás minden problémától megszabadítaná" - vélekedett egy, a rezsimhez kritikusan viszonyuló teheráni újságíró.

A márciusban esedékes parlamenti választások előtt Ahmadinezsádra több irányból záporoznak a bírálatok. Környezetét még az a vád is érte, hogy elsikkasztott 1,8 milliárd eurónyi pénzt, s ezzel finanszírozza frakciója választási hadjáratát. "Egy izraeli katonai akció bekövetkezésekor ugyan ki akarna szót vesztegetni egy bankbotrányra" - érvelt az újságíró. Az izraeli fenyegetések hátterében - csakúgy, mint a washingtoni szaúdi nagykövet ellen tervezett merénylet mögött, amelyhez állítólag Iránnak is köze volt - Teherán a Nyugat nemzetközi összeesküvését gyanítja. A cél nem más, mint hogy a két esküdt ellenség: Izrael és az Egyesült Államok nyomást gyakoroljon az iráni teokráciára. Az ENSZ-en keresztül újabb szankciókat csikarhatnak ki Irán ellen. A katonai opcióval azonban Teherán nem foglalkozik komolyan. A Press TV ennek dacára elcsodálkozott azon, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója, Amano Jukija az iráni atomprogramról szóló következő jelentésének előterjesztése előtt kénytelen Washingtonba utazni, hogy az amerikaiakkal tárgyaljon.

"Úgy tűnik, a Nyugat összehangolt kísérletével állunk szemben, amelynek az a célja, hogy a NAÜ-jelentésből Iránt vádoló kiáltványt csináljanak" - vélekedett Isahj Ali-Habíb iráni ENSZ-diplomata. Ahmadinezsád elnök eközben higgadtságot demonstrál. Azt állítja, hogy ismeri a fenyegetőzések valódi okát.

"Az imperialisták tudatában vannak annak, hogy Irán előrenyomulását nem lehet feltartóztatni, s annak ideológiája hamarosan meghódítja az egész világot."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.