Megvédte a kelet-jeruzsálemi telepbővítést

Netanjahu szerint az "örök fővárost" építi Izrael

Védelmébe vette az izraeli kormányfő szerdán a parlamentben azt az előző napi, nagy felháborodást kiváltó döntést, hogy fölgyorsítják kétezer kelet-jeruzsálemi és ciszjordániai zsidó telep bővítését.

2011.11.03 07:21MTI

Benjámin Netanjahu kijelentette a kneszet rendkívüli ülésén, hogy folytatják az építkezéseket Jeruzsálemben, amely, mint mondta, sohasem lesz más nép fővárosa.
   
"Építkezünk Jeruzsálemben, mert ez jogunk és kötelességünk a jelenlegi és a jövőbeli nemzedékekkel szemben. Ez nem büntetés, népünk alapvető joga, hogy építse az örök fővárost" - fogalmazott a miniszterelnök.
   
Előző este jelentették be Izraelben, hogy fölgyorsítják 1650 kelet-jeruzsálemi és 350 ciszjordániai zsidó telepeslakás építését, továbbá egyelőre nem utalják át a Palesztin Hatóságnak a palesztin területekre importált áruk után Izrael által beszedett vámokat és adókat, nagyjából havi 50 millió dollárt. Ez a Palesztin Hatóság költségvetésének csaknem harmada.
   
Izraeli részről világossá tették, hogy mindez válasz arra, hogy a palesztinok felvételüket kérték az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetébe (UNESCO), amelynek közgyűlése hétfőn Párizsban teljes jogú tagjává választotta a Palesztin Hatóságot.
   
Az izraeli döntést bírálta a palesztin vezetés mellett több arab ország, az Európai Unió és Oroszország. Az amerikai kormány "mély csalódottságának" adott hangot. A washingtoni Fehér Ház szóvivője közölte, az Egyesült Államok ellenez minden olyan lépést, tegye azt bármelyik fél is, amely megnehezíti a közvetlen izraeli-palesztin tárgyalások újrafelvételét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.