Ideológiai megfontolásból adta át a dokumentumokat

Izrael - Hadititkokat árult el a fiatal katonanő: börtönbe kerül

Négy és fél év börtönt kapott kémkedés címén egy vasárnap közzétett jeruzsálemi ítélet szerint Anat Kamm, aki - saját elmondása szerint ideológiai megfontolásból - katonai, köztük titkos dokumentumokat fedett fel egy baloldali lap számára.

2011.10.30 12:59MTI

Több mint kétezer dokumentumot másolt le a hadsereg számítógépeiről 2005 és 2007 között a (most 24 éves) katonanő, amikor a Ciszjordániáért felelős izraeli parancsnok mellé, annak hivatalába volt beosztva. A dokumentumok közül mintegy 700 volt titkos vagy szigorúan titkos.
   
Szolgálatának leteltével a fiatal nő átadta a műveleti terveket, személyzeti listákat és célpontfelsorolásokat tartalmazó dokumentumokat Úri Blaunak, a Háárec című lap munkatársának. Blau oknyomozó cikkekben közzétette az információk egy részét, köztük körözött palesztin aktivistáknak az izraeli hadsereg általi "célzott megöléséről".
   
Az újságíró mindegyik ilyen cikkét jóváhagyta megjelenés előtt a katonai cenzor, de az azokban szereplő információk miatt utanánéztek forrásainak. Az ő ügyében is vizsgálat indult, de azt megszüntették, miután átadta a kapott titkos anyagokat. Anat Kammot 2009 decemberében vették őrizetbe, de fogva tartását csak négy hónappal később jelentették be nyilvánosan.
   
A korábbi bírósági dokumentumok szerint Kamm közölte kihallgatóival: azért akart a nyilvánosság elé tárni bizonyos izraeli katonai műveleteket ciszjordániai aktivisták ellen, hogy a közvélemény bizonyítékokhoz juthasson "háborús bűncselekményekről".
   
Februárban aláírt egy vádalkut, amely szerint elismeri a kémkedést és titkos információk engedély nélküli továbbadását, s a nemzetbiztonság veszélyeztetésének korábbi vádját ennek fejében ejtették.
   
Titkos anyagok engedély nélküli továbbadása 15 évig terjedő börtönnel büntethető, ilyenek birtoklása pedig hét évig terjedő elzárással az izraeli törvények szerint - utal rá a Háárec.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.