Folytatódtak a harcok

Sistereg a levegő Izrael és a palesztin milíciák között

Az előző napi harcok után válaszcsapásokat mértek egymásra az izraeli hadsereg és gázai övezeti palesztin milíciák vasárnap hajnalban; a támadásokban élenjáró egyik palesztin fegyveres csoport közölte, hogy kész beszüntetni a tüzet, ha Izrael is ezt teszi.

2011.10.30 11:39MTI

Az izraeli-palesztin fogolycserét követő, több hetes viszonylagos nyugalom után az izraeli légierő szombaton légicsapást mért az Iszlám Dzsihád radikális palesztin szervezet egyik gázai övezeti kiképzőtáborára, amire a szervezet rakétatámadásokkal válaszolt, majd újabb izraeli támadások következtek. A harcokban összesen kilenc palesztin és egy izraeli vesztette életét.
   
Vasárnapra virradóra folytatódtak az összecsapások, a Gázai övezetből tíz rakétát lőttek ki Izraelre, amely pedig hat gázai övezeti célpontot támadott.
   
A szembenálló felek egyiptomi közvetítéssel korábban megállapodtak arról, hogy helyi idő szerint vasárnap reggel hat órakor tűzszünet lép életbe közöttük.
   
Miki Rózenfeld izraeli rendőrségi szóvivő szerint az utolsó palesztin rakéta reggel hét órakor csapódott be a zsidó állam területén, de nem követelt áldozatokat.
   
A rakétatámadásokat leginkább folytató Iszlám Dzsihád egyik magas rangú tisztségviselője később úgy nyilatkozott, hogy szervezetük kész betartani a fegyvernyugvást, ha Izrael is ezt teszi.
   
Egy egyiptomi tisztségviselő elmondta, Kairó igyekszik kipuhatolni, Izrael hajlandó-e beszüntetni a gázai övezeti támadásokat.
   
Az izraeli hatóságok esetleges további palesztin rakétatámadásoktól tartva tanítási szünetet rendeltek el a Gázai övezet és a zsidó állam határa mentén fekvő 40 kilométer széles övezet iskoláiban, a helyi rendőri egységeket megerősítették. Egymillió ember él Izrael azon részén, amelyet képesek elérni a palesztin rakéták.
   
A Gázai övezetet uraló Hamász palesztin radikális szervezet izraeli légicsapásoktól tartva csökkentette a rendőri jelenlétet az övezetben. Jóllehet a Hamásznak a mostani rakétatámadásokhoz feltehetően nincs köze - kisebb csoportok jelentkeztek azok elkövetőiként -, Izrael a Hamászt teszi felelőssé az övezetből kiinduló minden erőszakos cselekményért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.