Körözés van érvényben ellene

Az ICC rábeszélné Kadhafi fiát a feladásra

A Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze (ICC) "nem hivatalosan" felvette a kapcsolatot Szeif al-Iszlám Kadhafival, hogy rávegye: adja fel magát.

2011.10.28 17:19MTI

Luis Moreno-Ocampo közvetítők útján lépett kapcsolatba a múlt héten megölt Moammer Kadhafi volt líbiai vezető fiával, aki ellen emberiesség elleni bűntettek elkövetésének gyanújával nemzetközi körözés van érvényben.
   
Moreno-Ocampo irodájának közleménye kitért arra, közölték Szeif al-Iszlámmal: ha feladja magát, mindaddig ártatlannak tekintik, míg ennek az ellenkezője nem bizonyosodik be.
   
A 39 éves férfit apja hivatalos utódjelöltjeként tartották számon, ténylegesen ő volt a bukott líbiai rezsim miniszterelnöke.
   
Ellene, apja és a líbiai titkosszolgálatokat egykor vezető Abdullah asz-Szenúszi ellen az ICC június 27-én adott ki elfogatóparancsot, majd szeptember 9-én az Interpol az ICC kezdeményezésére a legmagasabb, "vörös szintű" szintű körözést adta ki a három férfi ellen. Az ICC-nek nincs saját rendőri ereje, amellyel elfoghatná a vádlottakat, ezért fordult az Interpolhoz.
   
A héten a Líbiát irányító Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) közölte, hogy értesülései szerint Szeif al-Iszlám és asz-Szenúszi felajánlották, hogy feladják magukat a hágai bíróságnak, de az ICC nem tudta megerősíteni ezt az információt. Abdel-Madzsid Mlegta, az ÁNT egyik magas rangú tisztségviselője azt mondta, hírszerzőktől származik információja, miszerint a két szökésben lévő férfi egy meg nem nevezett szomszédos ország segítségével igyekszik megállapodni a hágai bírósággal. Arra a belátásra jutottak, hogy nincsenek biztonságban Líbiában, sem Algériában vagy Nigerben - Kadhafi családtagjai az utóbbi két országba menekültek..
   
Moreno-Ocampo közölte, nem tudja, hogy jelenleg hol tartózkodik a Kadhafi-fiú, de nem hivatalos csatornákon kapott értesüléseik szerint zsoldosok - valószínűleg dél-afrikaiak - egy csoportja felajánlotta, hogy egy olyan afrikai országba szállítja Szeif al-Iszlámot, amely nem írta alá a Nemzetközi Büntetőbíróságot létrehozó 1998-as római szerződést. Moreno-Ocampo a szóba jöhető országok között említette Zimbabwét.

   

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.