Nem aludhatnak nyugodtan a nyugati vezetők

Kadhafi fia még bilit boríthat - jó néhány politikusnak annyi!

Kadhafi ezredes hosszú regnálása után dicstelen véget ért, és magával vitte a sírba titkait a nyugati vezetőkkel kötött, színfalak mögötti megegyezésekről. De fia, és egyben jobb keze Szeif, még él.

Kadhafi valóban halott? Ha bírja a gyomra, nézze meg a képeket >>> képgaléria

2011.10.28 12:38Konrád - ma.hu

A hírek szerint pedig fel akarja adni magát a Nemzetközi Bíróságnak. Márpedig ha tárgyalásra kerül a sor, sok szennyest teregethet ki azon ország vezetőiről, akik olyan lelkesen vettek részt apja megdöntésében.

Sarközy, Tony Blair és sok más politikus nézőpontjából Kadhafi egy olyan ember volt, aki túl sokat tudott. Talán nem véletlen, hogy noha élve sikerült elfogni, az ezredes mégsem állhatott bíróság elé. Miután titkaival együtt eltemették, valószínűleg sokan sóhajtottak fel megkönnyebbülten Angliában és főleg Franciaországban, de még az Egyesült Államokban és Olaszországban is. 

2007-ben azoknak az országoknak a vezetői, akik hónapok óta bombázzák a „stratégiailag fontos” célpontokat Líbiában, ölelések és csókok kíséretében rehabilitálták a nemzetközi diplomáciából gonoszként kiközösített vezetőt. Tony Blair élen járt akkoriban a néhai ezredes újfent szalonképessé tételében és mindezt nem tette ingyen. A két ország között a kereskedelem olajozottan működött, és kellemes viszony alakult ki London és Tripoli közt. Még azután is több titkos találkára is sor került, hogy Blair kiköltözött a Downing Street 10-ből. Bár emberei tagadják, de felmerült, hogy a Lockerbie merénylőt, Abdel Baset al Megharit valamilyen zsíros líbiai bizniszért cserébe engedték szabadon.

Sokan éppen ezért sajnálják, hogy Kadhafit lemészárolták, mert szerintük a választóknak tudniuk kell, miért bújtak ágyba vezetőik gonosznak kikiáltott emberekkel az ő nevükben. Más információk is napvilágot láttak már ezekről a sötét egyezményekről. A London School of Economics üzletet kötött Líbia leendő közszolgáinak oktatására, amiért 3 millió dollárt vágtak zsebre, ezért az iskola igazgatójának le is kellett mondania. Ráadásul a Tripoli Egyetem a pénzt is visszaköveteli. Egy újságíró szerint Tony Blair személyesen intézte el, hogy Kadhafi fia Szeif megszerezze a PhD-ét ezen az egyetemen - dacára annak, hogy a publikációi nagy részét plagizálta.

Nicholas Sarközy francia elnök pedig mindig is jó szívvel fordult Kadhafi felé. Azt pletykálják, egy high-tech terepjárót adományozott az ezredesnek, ami többek között zavaró berendezésekkel is fel volt szerelve és parancsnoki központként volt képes funkcionálni. De megengedte az afrikai diktátornak, hogy híres sátrát az Elysee palota kertjében állítsa fel. És, mint Szeif elmondta, gyakorlatilag a Kadhafi család pénzelte Sarközy választási kampányát.

Nem csoda tehát, hogy azok, akik kisebb-nagyobb, de mindenképpen megkérdőjelezhető üzleteket kötöttek Líbia urával, most aggódnak, hogy ha Szeif - aki minden bizonnyal sok üzletben vett részt és sok mindenről tud - bíróság elég kerül, úgy kiborítja a bilit, hogy az életben nem mossák tisztára magukat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.