Komoly offenzíva

Véres bosszú-hadjáratba kezdtek a törökök

A török hadsereg nagyszabású légi és földi hadműveletbe kezdett iraki területen a kurd gerillák ellen. Az offenzíva válasz arra a kurd támadásra, ami 18 sérült mellet 28 török katona halálát okozta.

2011.10.19 15:25Konrád - ma.hu

Ugyan a hatóságok nem erősítették meg, de a helyi média szerint 32 F-16-os repülőgép indított támadást az Irak északi részén található kurd bázisok ellen. Eközben a török kommandósok megkezdték a kurd vezetők levadászását. A gerillák szerdai támadása volt az utóbbi évek legvéresebb akciója. Erdogan miniszterelnök azonnal lemondta kazahsztáni útját, amint meghallotta a híreket.

Törökország elnöke, Abdullah Gul bosszút esküdött azok ellen, akik a támadás mögött állnak. Gul szerint a bosszú "hatalmas" lesz. "Senki sem feledheti el: akik ezt a fájdalmat okozták nekünk, sokkal nagyobb kínokkal néznek szembe" - idézte a Reuters. Hozzátette, akik azt hiszik, hogy így meggyengíthetik Törökországot nagyon tévednek, és rettentő bosszúval néznek farkasszemet.

A törökországi kurd kisebbség évtizedek óta kavics Ankara cipőjében. A kurdok nemzeti kormányzatot szeretnének, ami Törökországból, Szíriából, Irakból és Iránból hasítana ki magának életteret, és ennek a célnak az eléréséhez az erőszakot tartják a legjobb útnak.

A Kurd Munkáspárt (PKK) a nyolcvanas évek közepe óta áll fegyveres konfliktusban a török kormánnyal. Törökországon kívül Irak, Irán, Szíria az EU és az USA is mint terroristaszervezetet tartja őket számon. Irak kurdok uralta északi területei jobbára teljesen függetlenek a bagdadi kormánytól. A Törökországban működő gerillák ezeken a területeken biztos menedékre és támogatásra lelnek.

Október 5-én a török parlament elsöprő többséggel hosszabbította meg újabb egy évvel a kormány mandátumát, ami lehetővé teszi, hogy katonai akciókat rendelhessenek el a szomszédos Irakban található lázadók ellen. A hadsereg még 2007-ben kapott zöld utat arra nézve, hogy a gerillák üldözésekor átléphessék az Iraki határt. Utoljára augusztus 17-én hajtottak végre támadást a feltételezett gerillabázisok ellen, noha kurd források szerint a héten már ágyúzták a PKK létesítményeit Irakban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.