Az iráni tüzérség

Észak-iraki kurd falvakat ágyúztak

Az iráni tüzérség a szakadár kurdok ellen indított kurdok utáni hajsza keretében pénteken észak-iraki kurd falvakat ágyúzott.

2011.09.03 08:16MTI

Emberéletet nem követelt a támadás, viszont számos agrárgazdaságban tetemes károkat okozott Kalat Diza környékén - számolt be a település elöljárója.

Human Rights Watch (HWW) nemzetközi emberjogvédő szervezet pénteken Törökországot és Iránt egyaránt azzal vádolta, hogy az iraki kurd területeken tevékeny szakadárok elleni harca során nem ügyel eléggé a civil lakosság megkímélésére. A szervezet közel-keleti térségért felelős igazgatója, Jo Stork szerint úgy tűnik, hogy Irán szándékosan irányítja csapásait civil célpontokra.

A Forradalmi gárda, az iráni hadsereg ideológiai és elit egysége júliusban indított hadműveletet a PJAK (Kurdisztáni Szabad Élet Pártja) szeparatista szervezet fegyveresei ellen, akik a független Kurdisztánért folytatott harcuk során megütköznek az iráni erőkkel is. Megtorlásul Irán a kurdok lakta hegyvidékes iraki területeire mér tüzérségi csapásokat. Bagdad felszólította Iránt, hogy hagyjon fel a támadásokkal, de Teherán csak abban az esetben hajlandó erre, ha Irak csapatokat vezényel a térségbe a kurdok feltartóztatására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.