Irán és Törökország között őrlődnek

Két tűz között az iraki kurdok

Az iraki kurdok az autonómiáért harcoló fegyveres szervezeteik iránt érzett etnikai szolidaritás, illetve Törökország és Irán katonai nyomása között őrlődnek.

2011.09.08 08:40MTI

Ankara és Teherán fel akarják számolni a kurd gerillaszervezetek észak-iraki támaszpontjait.
   
Irán júliusban indított nagyszabású műveleteket az általa terrorcsoportnak minősített Kurdisztáni Szabad Élet Pártjának (PJAK) szakadár fegyveresei ellen, hogy megsemmisítse az Irak északkeleti részén működő táboraikat.
   
"Nehéz helyzetbe kerültünk. Két ország (Irán és Törökország) azt követeli tőlünk, hogy ellenőrizzük a határainkat, mi viszont félünk, hogy egy kurdok közötti háborúba küldjük az erőinket" - ismerte el hétfőn Maszúd Barzani, Iraki Kurdisztán autonóm kormányának elnöke. "Megpróbálunk Dzsalal Talabani iraki elnökkel, Törökországgal és Iránnal, valamint a PKK (Kurdisztáni Munkáspárt) és a PJAK képviselőivel megoldást találni a háború befejezésére" - hangsúlyozta.
   
A törökországi kurdok függetlenségért harcoló mozgalma, a PKK azt állítja, hogy 1984 óta jelen van az Irak és Törökország határán húzódó Kandil-hegységben. A PJAK, amely az iráni kurd lázadók szervezete, a PKK-ból nőtt ki, 2004-ben hozták létre.
  
Barzani számára - aki apjához hasonlóan egykor maga is gerilla volt, és 20 évvel ezelőtt az iraki kurd területek autonómiájáért harcolt - kétségtelenül nehéz lehet nem tanúsítani együttérzést a határ túloldalán harcoló kurdokkal. Iránnak és Törökországnak azonban a PJAK és a PKK tüske a lábában.
   
"A két ország összehangolja a PKK és a PJAK elleni műveleteit, és azt hiszem, hogy Törökország jóváhagyását adta Iránnak, hogy az növelje a PJAK harcosaira nehezedő nyomást" - mondta a francia hírügynökségnek Juszef Koran, a Talabani vezette Kurdisztáni Hazafias Szövetség (PUK) politikai irodájának főtanácsadója.
   
Szerinte Irán azért jutott erre a döntésre, mivel "először is aggódik a PJAK akcióinak fokozódása miatt". "Világos ugyanakkor, hogy egy sor régi rezsim bukása (a térségben) belpolitikai aggodalmakat keltett egyes országokban a határaikon jelenlévő fegyveres szervezetek miatt" - teszi hozzá. "Ha a (kurd) támadások nem szűnnek meg, a hadműveletek folytatódni fognak, mivel Törökország és Irán teljesen véget akar vetni e szervezetek tevékenységének."
    
Rahman Garib iraki kurd politikai elemző ezzel szemben úgy véli, hogy "az iráni kormány belpolitikai gondjairól akarja elterelni a figyelmet a PJAK ellen folytatott hadműveletekkel".

Az iráni Forradalmi Gárda egyik szóvivője, Hamid Ahmadi ezredes augusztus közepén azt magyarázta, hogy februárban hozták meg a döntést az offenzíva megindításáról, a PJAK határ menti akcióinak elszaporodása miatt. Egyebek közt "fiatal iráni kurdok erőszakos besorozásáról, a helyi lakossággal szembeni túlkapásokról és csempészetről" beszélt. Elmondása szerint a május utolsó napjaiban kezdett műveletek július közepén bontakoztak ki teljes erővel, és mindaddig tartanak, amíg "meg nem semmisítenek minden forradalomellenes és terrorista elemet".
   
A Forradalmi Gárda épp szerdán számolt be róla, hogy erői végeztek a PJAK parancsnokhelyettesével, Madzsid Kavjannal.
   
Teherán azzal vádolja a PJAK-t, hogy az iráni kurd területeken már az elmúlt években is gyilkos merényletek sorát követte el, melyek közül a legutóbbi, 2010. szeptember 22-én végrehajtott támadás 12 halálos áldozatot követelt Máhábád városában.
   
Irán azt követeli az iraki hatóságoktól, s azon belül is iraki Kurdisztán vezetőitől, hogy vessenek véget a PJAK-val szemben gyakorolt, szerintük megengedő politikájuknak, és biztosítsák az Iránnal közös határ teljes zárását. Július 11-én Teherán egyenesen azzal vádolta meg a kurd autonóm kormány elnökét, Maszúd Barzanit, hogy egy 3000 négyzetkilométernyi menedékhelyet bocsátott a PJAK rendelkezésére, hogy az iráni kurd szervezet ott építse ki táborait, s onnan indíthasson fegyveres támadásokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.