Új lendületet kaphat a felkelés

Jemen - Békét hoz-e a Nobel-békedíj?

A Nobel-békedíj odaítélése Tavakkul Karman jemeni újságírónőnek várhatóan lendületet ad a jemeni elégedetlenségi mozgalomnak, amelynek békés jellege elolvadt az elmúlt hónapok véres harcaiban.

2011.10.07 18:26MTI

A Változás terén, az elégedetlenségi mozgalom szanaai epicentrumában sátorozó fiatalok hangos örömnyilvánításban törtek ki, amikor bejelentették, hogy most első ízben arab nő kapta a rangos kitüntetést, a hivatalos média viszont tartózkodott minden kommentártól.
   
Az 1979-es születésű, háromgyermekes anya volt az egyik vezetője azoknak a januári diáktüntetéseknek, amelyek megadták a kezdő lökést az Ali Abdalláh Száleh elnök elleni népfelkelésnek, de a nők jogaiért és a véleménynyilvánítás szabadságáért küzdött már jóval azelőtt, hogy Tunéziából kiindulva végigsöpörtek az észak-afrikai országokon az "arab tavasz" néven emlegetett népfelkelések.
   
A hagyományos ellenzéki pártok februári csatlakozása az elégedetlenségi mozgalomhoz bátorította fel a diákokat, hogy sátortábort állítsanak az egyetemnél a 33 éve hatalomban lévő elnök távozását követelve. A hadsereg egy részének dezertálása és a befolyásos törzsek márciusi csatlakozása miatt azonban a mozgalom elvesztette békés jellegét, és a harcokban szembekerültek a hadsereg rivális egységei, valamint a rendszerhez hű, illetve az azt ellenző törzsek.
   
"A Nobel-díj odaítélése kárpótlás a jemeni nép számára, amelynek a forradalma békés, és békés is marad a győzelemig, annak ellenére, hogy a rendszer naponta megkísérli az erőszak felé taszítani" – mondta Tavakkul Karman a Változás terén felállított sátrából.
   
A szanaai harcok ellenére a fiatalok továbbra is folytatják az ülősztrájkot a téren. A szektort a hadsereg Ali Mohsen al-Ahmar átállt tábornok parancsnoksága alatt lévő 1. páncélos hadosztálya biztosítja. A főváros többi részét a Szálehhez hű erők ellenőrzik.
   
"A Nobel-békedíj odaítélése Tavakkul Karmannak kétségkívül lendületet ad a jemeni békés forradalomnak" – jelentette ki Valid al-Ammari, az ifjúsági mozgalom egyik vezetője.
   
"Ez a nemzetközi támogatás üzenete a mozgalmunk számára, egy olyan pillanatban, amikor egyesek felteszik maguknak a kérdést, sikerül-e a forradalom?" – tette hozzá. "Ez arra késztet bennünket, hogy tovább fokozzuk a népi tiltakozó mozgalmat egészen az elnök bukásáig".

Mohammed al-Aszal, a Forradalmi Ifjak Mozgalma tájékoztató bizottságának tagja szintén hangsúlyozta, hogy a díjnak a jemeni aktivista részére történt odaítélése lendület ad a tiltakozásnak és "azokat is a forradalomhoz való csatlakozásra készteti, akik eddig otthon maradtak".
   
Tavakkul Karman számára a Nobel-díj a forradalmuknak és elkerülhetetlen győzelmének a nemzetközi közösség általi elismerése. A díjat "arab tavasz" egyiptomi, tunéziai és líbiai aktivistáinak ajánlotta, akiknek az országában már megbukott az államfő, s egyben "a szíriai forradalomnak is", amely – akárcsak a jemeni – hónapok óta tart.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.