A tűzszünet ellenére folytatódtak az összecsapások

Jemen: orvlövészek gyilkolják a tüntetőket

Egészségügyi források közölték: négy tiltakozóval orvlövészek, eggyel pedig repesz végzett a jemeni fővárosban, Szanaában szerdán, további 15 ember pedig megsebesült.

2011.09.21 16:49MTI

Az előző nap kihirdetett tűzszünet ellenére folytatódtak az összecsapások Ali Abdallah Száleh elnök hívei és ellenfelei között a tüntetések központjának számító Változások terén, ahol több tízezer ellenzéki gyűlt össze meggyilkolt társaik temetésére.

A harcok reggel kezdődtek, és délután sem maradtak abba. A kormánypártiak a tér északi részét, valamint a márciusban átállt Ali Mohszen al-Ahmar tábornok erőinek főhadiszállását lőtték.
   
Emellett kedd óta le vannak zárva a fővárosba vezető utak, és több ezer autós rekedt Szanaán kívül.
   
Az utóbbi négy napban 75-en haltak meg az összecsapásokban. A jemeni megmozdulások a tunéziai és egyiptomi események hatására kezdődtek még februárban. A tiltakozások élére az államfő féltestvére, Ahmar tábornok állt. Ellene harcol a Száleh fia vezette Köztársasági Gárda. Mindkét tábornak mintegy 20 ezer katona áll rendelkezésére a fővárosban, de a gárda jobban felszerelt.
   
A 33 éve hatalmon lévő Száleh jelenleg nem tartózkodik Jemenben. Az államfő azután távozott Szaúd-Arábiába orvosi kezelésre, hogy júniusban megtámadták szanaái lakhelyét. Szálehet eddig hiába győzködték, hogy mondjon le, bár a büntetlenségért cserébe már legalább háromszor ígéretet tett a távozásra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.