Antiszemita incidens Északkelet-Lengyelországban

Horogkeresztet csináltak a Dávid-csillagból

A helyi rendőrség közölte: meggyaláztak egy zsidó emlékhelyet a kelet-lengyelországi Bialystokban.

2011.09.12 14:53MTI

Vandálok kitépték a hajdani zsidó temető helyén létesített park Dávid-csillagot formázó puszpángcserjéit, s azokat horogkeresztbe rendezve hagyták a helyszínen.
   
Bialystokban, Podlasie vajdaság székvárosában 2007-ben zsidó szertartás szerint temették el újra azokat az emberi csontokat, amelyeket egy építkezés által megbolygatott régi zsidó temető helyén találtak. Az újratemetést követően a helyszínen parkosított emlékhelyet alakítottak ki Dávid-csillaggal a közepén.
   
A mostani vandalizmus már a sokadik az - egykor jelentős zsidó lakossággal rendelkező - északkelet-lengyelországi vajdaságban az utóbbi időben elkövetett rasszista, antiszemita cselekedetek sorában.

A rendőrség és az ügyészség vizsgálatot folytat egyebek között a punski lengyel-litván kétnyelvű helységnévtáblák litván elnevezéseinek lefestése, a jedwabnei pogrom emlékművének meggyalázása, az orli zsinagógára festett antiszemita feliratok és a bialystoki Muzulmán Kulturális Központ felgyújtására tett kísérlet ügyében is.
   
Nemrég őrizetbe vettek öt fiatalembert, akiket fasiszta feliratok mázolásával gyanúsítanak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.