Az Amerikai Népszava kiáll az író mellett

"Antiszemita, rasszista és suttyó" reakciók Kertész Ákos levelére?

Az Amerikai Népszava szerkesztősége szerint a "genetikai" kifejezést nem faji, hanem nemzeti sajátságként értelmezi Kertész Ákos a lapnak írott nyílt levelében.

2011.09.02 16:43ma.hu

A lap ezt egy irodalmi fordulatnak tekinti, az írói szabadság körébe tartozónak tartja, és a szó jelentését ebben a szövegkörnyezetben határozza meg.

A kifejezést félremagyarázhatósága miatt az Amerikai Népszava nem tartja szerencsésnek, bár az írói szabadság részének tekinti, és elutasítja a szöveg szándékosan uszító, antiszemita és szélsőjobboldali tartalmú interpretációját. Ez az írás – szemben Csurka István egykori MDF-alelnök elhíresült dolgozatával – valóban Kertész Ákos írói munkásságának része – írja a lap közleményében.

Az Amerikai Népszava minden más tekintetben teljes mértékben egyetért Kertész Ákos értékelésével, amely egyébként egybecseng a magyar irodalom, a magyar kultúra élő és halott nagyjainak, progresszív képviselőinek mindenkori ítéletével, Ady Endrétől József Attilán át Petőfi Sándorig – olvasható a közleményben.

A szerkesztőség értelmezése szerint Kertész Ákos szavaiból a mély hazaszeretet, a magyarság volt és bekövetkező sorstragédiáiért érzett fájdalom és felelősség fejeződik ki.

A cikkre adott negatív reakciók többsége gyűlölködő, antiszemita, rasszista és suttyó – írja az Amerikai Népszava, majd hozzáteszi: pontosan fejezi ki és igazolja mindannak igazságát, amit Kertész Ákos leírt.

Az orgánum visszautasítja a szélsőjobboldali támadásokat, kiáll Kertész Ákos szólásszabadsága és írói szabadsága mellett. Visszautasítja, hogy politikusok fenyegessék az írókat, ítéljenek meg irodalmi leveleket, és elvitassák bárki jogát a véleményalkotásra – olvasható az Amerikai Népszava közleményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.