Egy ember meghalt, négyen megsérültek

Baj lehet: robbanás történt egy francia atomerőműben

Az illetékes helyi hatóságok közölték: robbanás történt egy dél-franciaországi atomlétesítményben, Marcoule-ban, elképzelhető radioaktív sugárzás.

2011.09.12 14:40MTI

A France Info hírrádió értesülése szerint a délben bekövetkezett balesetben egy ember meghalt és négy személy súlyosan megsérült. A francia atombiztonsági hatóság utóbb egy halottról, egy súlyos és négy könnyebb sérültről számolt be.
    
A 3800 főt foglalkoztató kutatóközpont egyik hulladékfeldolgozó létesítményének kemencéjénél történt a detonáció - közölte a prefektúra, amely egyelőre üzemi balesetnek minősítette a robbanást, s a telephelyen kívül nem rendelt el riasztást.
    
A létesítmény köré ugyanakkor a tűzoltók biztonsági kordont vontak és egyelőre egyetlen dolgozó sem hagyhatta el a telephelyet. Az esetleges radioaktív sugárzás érzékelésére rendkívüli intézkedéseket rendeltek el, de a telephelyen állandóan működő mérőeszközök nem jeleznek veszélyes sugárzást.  
    
Marcoule a Párizsból délre tartó A7-es autópálya mentén található Gard megyében, Avignontól mintegy 25 kilométerre. A létesítmény területén nincsenek atomreaktorok.
    
A telephely a Francia Atomenergia Bizottság (CEA) egyik kutatóközpontja, itt található az Areva nukleris óriásvállalat egyik kísérleti központja és az EDF egyik leányvállalatának, a Socodeinek az egyik hulladékfeldolgozó üzeme is, amely atomerőművekből származó enyhén radioaktív fémhulladékok beolvasztását, illetve újrahasznosítását végzi. Ez utóbbi létesítményben történt a robbanás. A detonációt követő tüzet a tűzoltók eloltották.  
    
A CEA azt közölte, hogy "jelenleg nincs szivárgás", később a francia kormány is megerősítette, hogy eddig nem történt sem radioaktív, sem vegyi szivárgás. Nathalie Kosciusko-Morizet környezetvédelmi miniszter a nap folyamán a helyszínre látogat.

Forrás: MTI

 

LMP: a francia atombaleset miatt a paksi erőműről is el kell gondolkozni

Az LMP szerint a dél-franciaországi Marcoule atomlétesítményben hétfőn bekövetkezett robbanás alátámasztja az elavult nukleáris létesítmények kockázataival kapcsolatos aggodalmakat. Jávor Benedek közleményében azt írta, hogy mindez komoly gondolkozásra kell, hogy késztesse a magyar kormányt is a paksi atomerőmű jövőjéről.
   
Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke emlékeztetet arra, hogy a világnak fél éven belül két nukleáris balesettel kellett szembenéznie és mindkettő magas technológiai fejlettségű, energiapolitikájukat mostanáig jelentős mértékben az atomenergiára alapozó országokban történt.
   
Az LMP szerint mindez világossá teszi, hogy a nukleáris energiatermelés elkerülhetetlenül magával hozza a környezetre és az emberi életekre veszélyes baleseteket. A márciusi fukusimai katasztrófa a természeti erők jelentette kockázatokra mutatott rá tragikus módon, a mostani francia baleset pedig az üzemeltetési, emberi tényezőkre, mint veszélyforrásokra világít rá - fogalmaz a közlemény.
   
Jávor Benedek úgy látja, mindez komoly gondolkozásra kell, hogy késztesse a magyar kormányt is a paksi atomerőmű jövőjét illetően. Emlékeztet arra, hogy Pakson a hetvenes-nyolcvanas évek technológiai színvonalán épült, az elkövetkező években az eredetileg tervezett élettartam végére érő erőmű üzemel.
   
Ezeknek a lejáró élettartamú blokkoknak az üzemidő-hosszabbítására az LMP szerint csak a legszigorúbb biztonsági feltételek teljesülése esetén van lehetőség - jelenti ki a politikus. Hozzáteszi, hogy a jelenleg zajló, Célzott Biztonsági Felülvizsgálat, valamint az élettartam-hosszabbítás előkészítése során is elkerülhetetlen a független, nemzetközi szervezetek bevonása.
   
Azt is hangsúlyozza, hogy a nukleáris energiatermelés kockázatait a teljes társadalom kénytelen viselni, ezért az LMP elvárja a kormánytól, hogy az ezzel kapcsolatos döntések a lehető legszélesebb társadalmi részvétellel szülessenek meg, "ideértve egy, a paksi atomerőmű jövőjét érintő népszavazást is".

Tájékoztatást kért az atomenergia-ügynökség

Az ENSZ atomenergia-ügynöksége tájékoztatást kért a francia hatóságoktól a hétfői balesetről, amely egy atomlétesítményben történt.
   
Amano Jukija, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója a szervezet bécsi központjában közölte, hogy aktiválták válságközpontjukat, és információkat kértek Párizstól. - Dolgozunk az ügyön - jelentette ki, miközben a NAÜ kormányzótanácsa éppen konferenciát kezdett a nukleáris létesítmények biztonságát erősítő akciótervről.
   
Amano szerint a franciaországi balesetről érkezett hírek megerősítik, hogy foglalkozni kell ezzel a kérdéskörrel.
   
A Francia Atomenergia Bizottság azt közölte, hogy "jelenleg nincs szivárgás", később a francia kormány is megerősítette, hogy eddig nem történt sem radioaktív, sem vegyi szivárgás az Avignontól mintegy 25 kilométerre lévő létesítményben, ahol atomreaktor nincs, viszont foglalkoznak enyhén radioaktív fémhulladékok feldolgozásával. A francia atombiztonsági hatóság az első vészhír megjelenése után másfél órával közölte, hogy "lezártnak" tekinti az incidenst.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.