Fokozatosan lemondanak az atomenergiáról

Japán lenullázza nukleáris erőműveit

Az ipari miniszter közölte: Japán fokozatosan lemond az atomenergia felhasználásáról.

2011.09.06 08:27MTI

Hacsiro Josio felhívta a figyelmet arra, hogy az egy hete hivatalba lépett miniszterelnök, Noda Josihiko nem kíván új atomerőműveket építtetni, az elöregedetteket pedig fel akarja számolni.
   
"A sajtótájékoztatón elhangzott miniszterelnöki nyilatkozatból ítélve előbb-utóbb nulla lesz a számuk (az atomerőműveknek)" - mondta Hacsiro újságírói kérdésre válaszolva. Hozzátette, hogy "nehéz" lesz megvalósítani az új atomerőművek építésére vonatkozó terveket.
   
Japánban a márciusi földrengés és szökőár következtében súlyos nukleáris baleset történt, ami gyökeresen megváltoztatta a politikusok és a közvélemény viszonyulását az atomenergiához. Az országban 54 atomreaktor van, s közülük jelenleg mindössze 11 működik.

A fukusimai nukleáris baleset után új biztonsági előírásokat vezettek be az atomiparban, és az ellenőrzés céljából leállított reaktorok közül csupán egy kapta meg a működési engedélyt.
   
A fukusimai katasztrófa előtt Japán áramszükségletének mintegy 30 százalékát atomerőművek fedezték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.