Növekszik Malema hatalma

Korrupció és demagógia kínozza Dél-Afrikát

Növekszik a demagógok hatalma Dél-Afrikában. A legnagyobb kormánypártban, az Afrikai Nemzeti Kongresszusban (ANC) jelentős befolyással rendelkezik Julius Malema, akitől még Jacob Zuma elnök is tart. Malemát azonban korrupcióval gyanúsítják, csakúgy mint az országos rendőrfőnököt. A mostani sztrájkokban is meghatározó a radikálisok szerepe.

2011.07.27 19:26MTI

Malema az ANC kormánypárt ifjúsági szervezetének, az Ifjúsági Ligának a vezetője. Már példaképei árulkodnak róla: csodálja a zimbabwei Robert Mugabét, a kubai Fidel Castrót és a venezuelai Hugo Chávezt. Mindhárom "hőse" a demokrácia és a szabadság ellensége.
   
A 30 éves Malema radikális követelései miatt elsősorban a szegények millióinak körében népszerű. A politikus államosítaná a bányákat és a bankokat, valamint kártalanítás nélkül sajátítaná ki a fehér gazdák területeit. "Rendelkezési állományban lévő diktátor"- így nevezi őt Helen Zille, egy ellenzéki párt vezetője.
   
Malema önmagát "a szegényekért küzdő antikapitalista harcosnak" mutatja, "az egyetlen olyan vezetőnek, akit a nyomornegyedekben szívesen fogadnak." A férfi egyszerű családból érkezett, iskolai képzettsége szerény, ennek dacára fényűző életmódot folytat.

Az ANC-től hivatalosan havi 20.000 rand (2100 euró) fizetést kap, mégis új villát épít Johannesburg elitnegyedében, Sandtonban. Ő és környezete német luxuslimuzinokban utazik. Méretre szabott öltönyben jár, csuklóján 250.000 rand (több mint 26 ezer euró) értékű svájci karóra csillog. Malema számára a kapitalizmusellenesség és a személyes gazdagság nem mond egymásnak ellent.
   
"Az embereket nem érdekli, hogy van-e pénzem, (...) a szegények tudják, hogy a kapitalizmus ellen küzdök"- mondja.
   
Most azonban szembe kell néznie a korrupció vádjával. A The City Press című dél-afrikai napilap leleplezte, hogy a politikus a Ratanang Család nevet viselő alapítványon keresztül pénzt kapott vállalkozóktól "politikai törekvéseinek támogatására".

Cserébe Malema az ANC-n és a kormányon belüli befolyását arra használta, hogy támogatóinak kormányzati megbízásokat szerezzen. A leleplező cikkben személyeket és projekteket is megneveznek. Az ellenzék és polgárjogi csoportok azonnali magyarázatot követelnek, de Malema hallgatásba burkolózik és hangsúlyozza, hogy nem fogja "magánügyeit" kibeszélni.
   
A sok mindennapos korrupciós botrány közül Malema esete mellett kiemelkedik Beki Cele, a dél-afrikai rendőrfőnök ügye. Őt és Gwen Mahlangu-Nkabinde közmunkaügyi minisztert a - messzemenően független - közszolgálati felügyelet azzal gyanúsítja, hogy Durban és Pretoria városokban a közigazgatás épületeinek a rendőrség részére történt bérbe adáskor megsértették a törvényeket.

Cele és az illetékes miniszter pályázat kiírása nélkül adta jóváhagyását a túlzott mértékű bérleti díjakat tartalmazó hosszú lejáratú szerződésekhez. Bár a téma hetek óta napirendben van, Cele nem reagált. Ehelyett hirtelen kétes vádak merültek fel a felügyeletet vezető Tuli Madonsela ellen, miszerint őt is megvesztegették.
   
Miközben korrupció mérgezi Dél-Afrika politikai és gazdasági életét, a radikálisok sok fronton győznek. A fémmunkások sztrájkjai során féktelen zavargások törtek ki. A szakszervezetek átvertek egy újabb 10 százalékos béremelést, ami az inflációs ráta több mint kétszerese. Hétfőn százötvenezer bányász kezdett sztrájkba, őket más szektorok is követni fogják szeptemberig.
   
Dél-Afrika gazdasága messze nem fejlődik olyan tempóban, mint más afrikai államoké. Szakértők véleménye szerint a bérek erőteljes növelése visszaveti a külföldi befektetéseket és akadályozza az új munkahelyek teremtését, mindeközben a munkanélküliségi ráta még hivatalosan is huszonöt százalékon áll.
   
A Dél-Afrikára nehezedő eseményekről Zuma elnök hallgat. Különösen nem éri egyetlen bíráló szó sem Male
ma személyét és pártja sok korrupciós ügyét. "Az ANC-t megfertőzte a maffia magatartása" - figyelmeztetett Khaya Dlanga, a Cape Times című újság rovatvezetője. "Állj fel és vállalj felelősséget"- követelte a Sunday Times című lap Zuma elnöktől. "Dél-Afrika már régóta egyre lejjebb csúszik a lejtőn" - figyelmeztet Moeletsi Mbeki gazdaságkutató.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.