Szocsiban találkoztak

Medvegyev a dél-afrikai elnökkel tárgyalt a líbiai helyzetről

Dmitrij Medvegyev orosz államfő hétfőn Szocsiban találkozott Jacob Zuma dél-afrikai elnökkel, és Zuma tolmácsolta Oroszországnak és a NATO-nak az Afrikai Unió éppen véget ért ülésén jóváhagyott javaslatokat a líbiai helyzet rendezésére.

2011.07.04 19:54MTI

Szocsiban hétfőn tartotta nagyköveti szintű értekezletét a NATO-Oroszország Tanács, amelyen részt vett Dmitrij Medvegyev orosz államfő és Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár is, és amelyen az európai rakétavédelemben való együttműködés mellett a NATO-államok líbiai eljárása, a vonatkozó BT-határozatok értelmezése volt a fő téma.
   
A nap folyamán felmerült, hogy Zuma esetleg a tanács ülésén szólhatna, illetve találkozhatna Rasmussennel. Az utóbbi azonban csupán annyit mondott, hogy ilyen találkozót nem terveztek, de nem zárja ki a lehetőséget. 
   
A NATO főtitkára védelmébe vette a szövetség líbiai fellépését az orosz véleménnyel szemben, amely szerint a nyugati koalíció a légicsapásokkal túllép a polgári lakosság védelmét középpontba helyező ENSZ-határozaton.
   
A rakétavédelem kérdésében a NATO és Oroszország továbbra sem ért egyet, a NATO továbbra is elutasítja az egységes rakétavédelmi rendszerre vonatkozó moszkvai követeléseket.

Az észak-atlanti szervezet továbbra is két, egymással szorosan együttműködő rendszert tart lehetségesnek, míg az oroszok egy egységes rendszert, amelynek alkotórészei bizonyos szektorokért felelnének. A NATO továbbra sem hajlandó jogi garanciákat nyújtani arra, hogy rakétavédelmi rendszere nem irányulna Oroszország ellen.
   
Mindezek ellenére a hétfői találkozó Szocsiban megerősítette a két fél kívánságát a vitás kérdések megoldási módozatainak keresését illetően, Dmitrij Medvegyev orosz elnök kifejezetten pozitívan nyilatkozott a tengerparti találkozóról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.