Medvegyevben kevesebben hisznek

A bizalom trónján maradt Putyin

A Levada Központ közvélemény-kutató intézet felméréséből kiderül: a Dmitrij Medvegyev orosz elnök iránti bizalom valamelyest - 5 százalékponttal - csökkent, a Vlagyimir Putyin kormányfő iránti viszont változatlan maradt az elmúlt egy hónapban, emellett csökkent a miniszterelnök vezette Egységes Oroszország biztos választóinak száma is, míg a többi parlamenti párt népszerűsége változatlan.

2011.06.29 18:23MTI

A reprezentatív felmérés szerdán közzétett eredménye szerint Medvegyevben a megkérdezettek 33 százaléka bízik, és 66 százalék ért egyet tevékenységével, ami 5, illetve 3 százalékpontos csökkenést jelent az előző havi adatokhoz képest.
   
A Putyin iránti bizalom 41 százalékos, míg támogatottsága 69 százalék, ebben a múlt hónaphoz képest nem mutatkozik változás.
   
A miniszterelnök vezette Egységes Oroszország párt, amely jelenleg kétharmados többséggel rendelkezik a dumában, 53 százalékot kapna a preferenciákkal bíró, biztos szavazók körében, ha most vasárnap lennének a választások, s ez a múlt hónaphoz képest 4 százalékos csökkenést jelent. A többi parlamenti párt támogatottsága nem változott.
   
A június 23-27. között készült felmérés szerint a jelenleg a parlamentben helyet foglaló Igazságos Oroszország párt nem érné el a 7 százalékos bejutási küszöböt, hanem mindössze 5 százalékot kapna, a korábbi vezető politikusok által létrehozott, be nem jegyzett ellenzéki Parnasz 3, a most átalakított Jobboldali (Igaz) Ügy, s amelynek élére szombaton választották meg Mihail Prohorov oligarchát - 2, a Jabloko liberális ellenzéki párt és a Oroszországi Hazafiak párt 1-1 százalékra számíthatna.
   
Medvegyev néhány napja a parlament elé terjesztett egy törvénytervezetet, amelynek értelmében a bejutási küszöböt a jelenlegi 7 százalékról újra 5 százalékra viszik le. A tervezett jogszabály azonban nem lesz még érvényes a decemberi parlamenti választásokon akkor sem, ha elfogadják, hanem csak a következő választásokon alkalmazható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.