Megállapodnak a rakétavédelem ügyében?

Medvegyev szerint jól haladnak a NATO-val

Dmitrij Medvegyev orosz államfő szerint haladást értek el hétfőn, a NATO-Oroszország Tanács nagyköveti szintű ülésén Szocsiban, s a NATO főtitkára a délelőtti ülés után azt mondta: reméli, hogy egy év alatt sikerül megállapodni az európai rakétavédelem kérdésében.

2011.07.04 18:11MTI

"Úgy gondolom, mindnyájunkat lelkesít az, amit elértünk. Az ülés igen eredményes volt, és remélem, előreléptünk az aktuális kérdésekben" - mondta az orosz államfő.
   
Anders Fogh Ramussen NATO-főtitkár azt hangsúlyozta, hogy az európai rakétavédelem területén a felek együttműködésének nincs alternatívája, s van lehetőség az együttműködés bővítésére.
   
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ugyanakkor kifejtette: a NATO és Oroszország nem fog tudni megállapodni az úgynevezett szektoronkénti rakétavédelemről, amely megosztaná a felek között a védendő területet, de más megállapodásra van lehetőség. "Partnereink arra hivatkoznak, hogy a Washingtoni Szerződés 5. cikkelye kötelezettségeket ró rájuk, amelyeket nem delegálhatnak.

Ezt realitásként elfogadtuk, de szerintünk van lehetőség a megállapodásra, amely erősíteni és nem aláásni fogja a stratégiai stabilitást" - jelentette ki az orosz diplomácia vezetője.
   
Rasmussen erről azt mondta: a NATO nem mond le a saját, a szövetségi rakétavédelmi rendszer létrehozásáról, de ennek ellenére szeretne együttműködni Oroszországgal, és vele közösen garantálni a biztonságot. A NATO-főtitkár kijelentette: két rakétavédelmi rendszert szeretne látni - a NATO, illetve Oroszország rendszerét -, "amelyek információkat cserélnek, hogy hatékonyabban védhessék a NATO és Oroszország területét", ez nagyobb biztonságot garantálna mind Oroszországnak, mind a NATO-nak.
   
Oroszország és a NATO a tavaly őszi lisszaboni NATO-csúcson elvben megállapodott arról, hogy tanulmányozzák az európai rakétavédelem területén való együttműködés lehetőségét.

Moszkva attól tart, hogy a NATO rendszere Oroszország ellen is irányulhat, noha a NATO nem győzi hangsúlyozni, hogy nem így lesz. Az orosz fél több javaslatot is tett, a tárgyalások azonban legalábbis Dmitrij Rogozin, Oroszország mindig keményen fogalmazó NATO-nagykövete szerint zsákutcába jutottak. A két fél védelmi minisztereinek június elején tartott találkozóján sem közeledtek az álláspontok.
   
A szocsi tanácsülés másik fő témája Líbia és az ENSZ BT vonatkozó határozatai voltak, amelyeket Moszkva szerint a NATO túlságosan szabadon interpretál. Lavrov a tanácskozás befejeztével újra leszögezte: megengedhetetlen, hogy bárki fegyvereket szállítson a líbiai ellenzéknek, mert ez, valamint a katonai instruktorok küldése is, sérti a BT határozatát. Hozzátette, hogy a NATO-nak más erről a véleménye, amint azt Rasmussen délelőtt újságírók előtt is kifejtette. "E téren nem sikerült egyetértésre jutnunk" - mondta Lavrov.

Rasmussen hangsúlyozta, hogy a NATO líbiai terveiben nem szerepelnek szárazföldi hadműveletek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.