Számos oka van

Hatvan éve nem volt ekkora éhínség Kelet-Afrikában

Afrika keleti részén időről időre szárazság okozta éhínség üti fel fejét, az ENSZ adatai szerint azonban a jelenlegihez hasonló mértékű éhezésre 60 éve nem volt példa.

2011.07.25 16:42MTI

A Kenya, Etiópia és Szomália területeit felölelő válságos helyzet az aszályon kívül egyéb okokkal is magyarázható. Christopher Tidey, az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) munkatársa szerint "a katasztrófa már hónapokkal ezelőtt kezdett kirajzolódni, de néha a válság teljes nagyságával kell szembesülni ahhoz, hogy a nemzetközi közösség felfigyeljen rá".
   
Meteorológusok szerint a hosszú ideje tartó szárazság oka az úgynevezett "La Nina" jelenség: az erős nyugati szél az Indiai-óceán fölötti nedves légtömegeket Délkelet-Ázsia ás Ausztrália irányába fújja, Afrikában szárazságot hagyva maga után. Az esőzés hiányában elpusztult termések mellett a növekvő élelmiszerárak is mélyítették a válságot.
   
Szomáliában a természeti erőkön túl az immár 20 éve tartó polgárháború miatt fokozottan jelentkeznek a problémák, főként az Al-Shabaab iszlamista milícia ellenőrzése alatt álló déli területeken, ahol már korábban is volt példa segélyszállítmányok feltartóztatására.
   
A harcok a nomád állattenyésztők vándorútjait is akadályozzák, esetenként elzárják őket újabb legelők és itatóhelyek elől. Az Al-Shabaab ezenkívül a lakosság megfélemlítése érdekében számos pásztort lefejezett. A szerencsétlenek egyetlen bűne az volt, hogy nem voltak hajlandók átadni utolsóként megmaradt, az aszályt túlélt állataikat a milicistáknak.
   
"Ez az egész már évek óta körvonalazódott - mutatott rá Tidey. - Talán elkerülhetetlen volt, de jóval kevésbé drámai lehetett volna, ha a világ már hónapokkal ezelőtt felfigyel a szörnyű helyzetre."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.