EU-s delegáció vizsgálja az élelmiszer-helyzetet

Éhezés vár Észak-Koreára?

Illetékesek bejelentették: egy esetleges élelmiszerhiány kialakulásának veszélyét és a segélyezés szükségességét vizsgálják az elszegényedett Észak-Koreában európai uniós megfigyelők.

2011.06.07 09:35MTI

Az Európai Unió Humanitárius Segélyezési és Civil Védelmi Bizottságának (ECHO) ötfős csoportja, amely hétfőn érkezett Phenjanba, a következő két hétben kórházakat és gyermekjóléti intézményeket keres majd fel, illetve kormányzati tisztviselőkkel, külföldi segélyszervezetek munkatársaival tárgyal, s egyszerű lakosokkal is találkozik.

A csoport néhány tagja nem csak a "kirakatvárosban", Phenjanban vizsgálódik majd, hanem vidékre is elutazik - írta diplomáciai forrásokra hivatkozva egy szöuli napilap.
   
Május végén egy amerikai küldöttség utazott hasonló okokból a diktatórikus országba, de Washington még nem döntött a segélyezésről.
   
Észak-Koreában a kilencvenes évek nagy éhínsége több százezer életet követelt, és a nemzetközi segélyszervezetek szerint egyes vidékek június közepére ismét kifogyhatnak az élelmiszerből, mivel az elmúlt időben az atomvita, illetve az Észak- és Dél-Korea közötti konfliktus elmélyülése miatt kevesebb nemzetközi segély érkezett az országba. Egyes dél-koreai tisztségviselők viszont kétkednek, szükség van-e most újabb  segélyekre.

Szerintük Phenjan 2012-re akarja elraktározni az élelmiszercsomagokat, hogy az észak-koreai rendszert megalapító Kim Ir Szen születésének századik évfordulóján állami adományként ossza szét azokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.