Phenjan katonai megtorlással fenyegeti Szöult

Észak-Korea csak a háborúban hisz

Észak-Korea "katonai megtorló akcióval" fenyegette meg pénteken Dél-Koreát.

2011.06.03 14:14MTI

A fenyegetés előzménye, hogy a két ország kölcsönösen egymást okolta a Pekingbe tervezett csúcstalálkozó kudarcba fulladásáért.

Észak-Korea pénteken kiadott közleményében közölte: nem tartja szükségesnek, hogy Ri Mjong Bak dél-koreai elnök "áruló csoportjával" közvetlenül tárgyalóasztalhoz üljön. Phenjan úgy véli, hogy a Szöullal való nézeteltéréseket kizárólag fegyveres erővel lehet rendezni.     
   
Szerdán az észak-koreai nemzetvédelmi bizottság elállt a tervezett tárgyalásoktól, mondván, hogy a szöuli kormány előzetes információkat közölt a sajtóval, illetve elferdítette a tervezett pekingi csúcstalálkozóval kapcsolatos részleteket.

Szöul csütörtökön tagadta, hogy "esedezett" volna egy kétoldalú csúcstalálkozóért Phenjannal, valamint hogy kiszivárogtatta a tervezett találkozó részleteit.
   
A két Korea hagyományosan rossznak mondható kapcsolatai különösen azt követően váltak fagyossá, hogy Szöul Phenjant vádolta a Cshonan dél-koreai korvett tavaly március 26-i megtámadásával és elsüllyesztésével. Mindezt tovább fokozta a dél-koreai Jonpjong-sziget elleni tavaly november 11-i tüzérségi támadás, amelyben négyen meghaltak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.