Kína az összekötő a nukleáris feketepiacon

Észak-Korea és Irán csereberéli rakétatechnológiáját

Egy, a Reuters birtokába szombaton került titkos ENSZ beszámoló szerint Észak-Korea és Irán rendszeresen cserélnek ballisztikus rakétatechnológiát - megszegve ezzel az ENSZ szankciókat.

2011.05.15 06:00ma.hu

A beszámoló szerint a tiltott technológia transzfert egy szomszédos harmadik országon keresztül hajtották végre: mégpedig Kínán - állítják a nevük elhallgatását kérő diplomaták. A beszámolót a Biztonsági Tanács számára az ENSZ Szakértői Testülete nyújtotta be, ez a csoport ellenőrzi azon szankciók betartását, melyekkel az ENSZ sújtotta Phenjan-t a 2006-os és a 2009-es nukleáris kísérletei miatt.

A szankciók megtiltják a nukleáris és rakéta technológiák kereskedelmét Észak-Koreával, valamint fegyverembargót is magában foglal. Továbbá több északi céggel való kereskedelmet is tilt, és egyes magánszemélyek bankszámláinak befagyasztásáról és utazási tilalmáról is rendelkezik.

„A gyanú szerint tiltott ballisztikus rakétákhoz köthető tárgyakat szállítottak rendszeresen a két ország között az Air Koryo és az Iran Air menetrendszerinti járatain” - közölte a jelentés. „Az olyan áruk szállítására - például fegyverek vagy azokhoz tartozó anyagok - melyek tiltott jellege a legfelületesebb ellenőrzésen is kibukik, Észak-Korea inkább a charter járatokat preferálta.”

Hozzátették, hogy a repülők olyan repterekre repültek, ahol nem volt olyan erős megfigyelés és biztonság, mint aminek az utas terminálok manapság alá vannak vetve. Több BT diplomata szerint a jelentés nem tette boldoggá Kínát. Peking már a múltban is megakadályozta egy Észak-Korea és Szudán közti szakértői testületi jelentés nyilvánosságra hozatalát, s a hét elején Oroszország hasonlóképpen megpróbált visszafojtani egy Iránt érintő jelentést.

A jelentés szerint a fegyverkezési-célú nukleáris anyagok lehetséges exportja Észak-Koreából továbbra is jelentős aggodalomra ad okot, és „új kihívásokat állít a Nemzetközi Atomsorompó kezdeményezés elé.”

Az Egyesült Államok, Izrael és európai kormányok szerint Észak-Korea segített Szíriának atomerőművet építeni, amit Izrael 2007-ben lerombolt. A jelentésből kiderül, hogy Észak-Korea urániumdúsítása, mely Phenjan szerint lakossági célú valójában „elsődlegesen katonai célból” történik. Hozzátette, hogy Észak-Koreát „kényszeríteni kell urándúsító programjának leállítására, és a program minden aspektusát nemzetközi megfigyelés alá kell vonni.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.