Startol a lengyel elnökség

Erős kezdés: "Erős Lengyelországot erős Európában"

Bronislaw Komorowski lengyel elnök leszögezte: az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként Lengyelország az európai közösséget szeretné erősíteni a következő hat hónapban.

2011.07.01 14:10MTI

"Célunk egy erős Lengyelország az erős Európában" - magyarázta az államfő a lengyel uniós elnökség kezdete alkalmából tartott ünnepi parlamenti ülésen.
   
Mint Komorowski hangsúlyozta, országa a nehéz időkben "felelősségteljes és optimista" irányítója kíván lenni az EU-nak. "Lengyelország nemcsak Európa szívében fekszik, hanem mától kezdve itt dobog az egész kontinens szíve" - húzta alá a képviselőház tagjaiból és a szenátusból álló nemzetgyűlés előtt.
   
Az 1989-es demokratikus fordulatig a Szolidaritás nevű lengyel szabadságmozgalom aktivistájaként tevékenykedő Komorowski elmondta, hogy a lengyel nép jól tudja, milyen értékei vannak az európai integráció eszméjének.
   
A lengyel elnök szimbolikusnak nevezte azt a tényt, hogy Lengyelország soros elnöksége éppen 20 évvel a Varsói Szerződés felbomlása után veszi kezdetét. Komorowski emlékeztetett: a Szovjetunió által irányított, a keleti blokkot tömörítő katonai szervezetet Moszkva a tagok, mint például Lengyelország és Magyarország felügyelet alatt tartására használta.
   
Varsó éjfélkor vette át Budapesttől a soros elnökség irányítását. Orbán Viktor miniszterelnök kora délután Varsóban személyesen adja át lengyel kollégájának, Donald Tusknak a stafétabotot.
 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.