A lengyelek kezében a "borstaféta"

A Kárpát-medence borkultúrája mutatkozik be az Európai Parlamentben

A Kárpát-medence borkultúrája mutatkozik be ezekben a napokban az Európai Parlament brüsszeli épületében; az esemény alatt a magyar agrárminiszter átadta a "borstafétát" lengyel kollégájának.

2011.06.29 19:36MTI

A Tőkés László EP-alelnök rendezte tárlaton és borkóstolón mind Fazekas Sándor, mind Marek Sawicki lengyel mezőgazdasági miniszter emlékeztetett arra, hogy az európai uniós soros elnökséget pénteken Magyarországtól átvevő Lengyelország rendezvényein is fognak magyar borokat kínálni.
   
A magyar vidékfejlesztési miniszter stafétaként egy palack bort nyújtott át a lengyel tárcavezetőnek. Mint mondta, ezzel jelképesen az elnökségi feladatokat is átadta Sawickinek. A lengyel kormánytag a palackot megköszönve az uniós agrárpolitika reformját jelölte meg elnöksége legfontosabb témájaként.
   
A rendezvényen elhangzott a közmondás is, miszerint "lengyel, magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát".
   
A kiállításon, amelynek fővédnöke Schmitt Pál köztársasági elnök, a nagy magyar borvidékek mellett erdélyi, felvidéki és szerémségi borok is bemutatkoztak. A rendezvényen a kalotaszegi hagyományokat bemutató mérai Csűrös zenekar tartott bemutatót.
   
Fazekas Sándor beszédében hangoztatta, hogy a magyar történelmet végigkísérte a minőségi szőlőtermesztés és borkészítés. Mint mondta, a két népet is ezeréves történelmi szálak kötik össze, együttműködésük testvéri jellegű.
   
Sawicki hangoztatta, hogy mindkét nemzet folyamatosan a szabadságért harcolt Európában, és végül harc nélkül tudta megváltoztatni Európát.
   
Kiemelte, hogy választásuk azért is esett a magyar borokra, mert azok illenek legjobban a lengyel konyhához.
   
Tőkés László emlékeztetett arra, hogy a történelem viharai súlyos károkat okoztak a közép- és kelet-európai társadalmakban. A kommunista irányításnak is katasztrofális hatásai voltak a borkészítésre - emelte ki.
   
Méltatta annak jelképes értékét, hogy idén az a két ország tölti be az uniós elnökséget, amelyek a múlt század végén kommunista uralom alól szabadultak fel. Emlékeztetett arra, hogy ezzel párhuzamosan az Európai Parlament elnöke is lengyel.
   
"A mai alkalom azt a meggyőződésünket erősíti, hogy a Kárpát-medencéből kiinduló magyar-lengyel borút egyike azon európai utaknak, amelyek önmagukon túlmutatva, remélt, közös jövendőnk, a béke, a szabadság és a felvirágzás irányába vezetnek"- fogalmazott Tőkés László.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.