A katonai műveletek felfüggesztését kérik

Róma segíteni menne Líbiába, ha hagynák

Olaszország a líbiai ellenségeskedés "azonnali felfüggesztését" kérte szerdán annak érdekében, hogy humanitárius folyosók megnyitásával segíthessenek a lakosságon.

2011.06.22 15:53MTI

Franco Frattini olasz külügyminiszter szerint "a katonai műveletek felfüggesztése lehetővé teszi az elszigetelt területek megsegítését, ahol drámai a humanitárius helyzet". Példaként Miszráta és Tripoli környékét hozta fel. Frattini a parlament külügyi bizottságában beszélt erről.

Utalást tett a NATO-csapások polgári áldozataira is, mondván, hogy a "drámai hibák" próbára teszik a NATO szavahihetőségét. "Itt az alkalom, hogy részletesebb információt kérjenek a támadások eredményeiről - tette hozzá.
   
Franciaország azonnal elutasította a kezdeményezést azzal az indokkal, hogy a hadműveletek szüneteltetése lehetővé tenné Moammer Kadhafi számára az időnyerést és erőinek újjászervezését.
   
"Az Abu Dzabiban két hete összeült összekötő csoport egyhangúlag azt a stratégiát támogatja, hogy a nyomás fokozására van szükség Kadhafira... Legvégül magára a lakosságra üt vissza a gyengeségünk bármilyen jele" - mondta Bernard Valero külügyi szóvivő Párizsban.
   
Eközben az Iszlám Konferencia Szervezete küldöttséget jelölt ki közvetítési céllal. A delegáció mindkét felet fölkeresi.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.