Peking a politikai megoldás híve

A líbiai ellenzék Kínában tárgyal

A kínai külügyminisztérium szóvivője megerősítette: Pekingbe érkezett Mahmúd Dzsibril, a Líbiai Nemzeti Átmeneti Tanács (NÁT) végrehajtó bizottságának elnöke.

2011.06.21 13:03MTI

Dzsibrilt fogadja Jang Csie-cse (Yang Jiechi) kínai külügyminiszter, akivel a líbiai helyzetről cserélnek véleményt - tudatta Hung Lej (Hong Lei). A szóvivő nem közölt többet az ellenzéki vezető meghívásának körülményeiről, illetve kétnapos programjáról, de megismételte Peking a szemben álló felekhez szóló felhívását a tűzszünetre, valamint a politikai megoldást célzó tárgyalások megkezdésére.
   
Hung egyúttal kifejezte Kína mély aggodalmát a líbiai válság miatt, s elmondta, hogy Peking mindkét felet igyekszik közvetlenül meggyőzni "országuk és a népük elsődleges érdekeinek szem előtt tartásáról, a béke és a biztonság megvédelmezéséről".
   
Mahmúd Dzsibril az első ellenzéki vezető, aki a líbiai belpolitikai válság februári kezdete óta Kínába utazott. Korábban Peking már katari és egyiptomi diplomatái révén Dohában, illetve Bengáziban kapcsolatba lépett a NÁT elnökével, Musztafa Abdel-Dzsalíllal. Júniusban korábban a kínai főváros vendége volt Abdul Ati Al-Obidi líbiai külügyminiszter is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.