Miért zuhannak le a gépek?

Borzalmas képek és videók! Légikatasztrófák, kényszerleszállások és lángoló repülőgépek!

Értelmetlen halálok. Naponta több millióan emelkednek a felhők fölé, a légiszerencsétlenségek a legritkább tragédiák közé sorolhatóak. Ám az elmúlt hét alatt számos repülőgép hibásodott meg, gyulladt ki vagy csapódott a földnek.

Sokkoló fotók az elmúlt hét katasztrófáiról! képgaléria

2008.08.26 14:02ma.hu/MTI
Comet repülőgép 1954-ből

Az elmúlt 50 év légikatasztrófáiból sokat tanulhatatak a repülésbiztonsági szakemberek. Gondoljunk csak a Comet katasztrófáira, mikor kiderült, hogy a gép belső és külső légnyomáskülönbségei miatt szétrobbantak a levegőben az akkor biztonságosnak tűnő gépek. 

Az 1950-es évek elején kis túlzással a repülés lázában égett a világ, mert a De Havilland cég ekkortájt állította forgalomba az első sugárhajtású Comet utasszállítókat. A repülőgépgyártók és üzemeltetők nagyra törő tervei azonban egy csapásra veszélybe kerültek, amikor 1954. január 10-én egy Olaszországból Angliába tartó gép 35 utassal a fedélzetén a Földközi-tengerbe csapódott. Kiderült a rossz szegecselés okozta több száz ember ember halálát. Más baleseteknél a pilóta ítélte meg rosszul a szituációt vagy viharba keveredtek, a gép átesett és lezuhant. Legtöbbször emberi mulasztás okozta azokat az apró hibákat, amellyel megpecsételte az utasok sorsát: kevés fagyoldó folyadékot permeteztek a géptestre, a pitot cső eldugulása, amely a sebességet méri ,vagy akár az a felelőtlen pilóta aki gyermekeit beengedte "játszani" a pilótafülképe. 

De még nem beszéltünk a hajtőművek meghibásodásáról és az egyéb műszaki problémákról. Mindenestre a szakemberek minden tragédiából kifolyólag szigorítottak a szabályokon. Ritkán fordul elő, hogy egy utasszállító repülőgép a földnek csapódik.

Fekete augusztus

A modern technika és tudomány ismeretében érthetetlen, hogy egy hét alatt két utasszállítógép a földnek csapódjon, majd néhány nappal később két gép is meghíbásodjon felszállás előtt illetve után majd visszatérjen a földre. Az utóbbiak szerencsésen végződtek, senki sem sérült meg.

Madrid

A világot megrázta mikor a A Spanair légitársaság MD-82 típusú gépe múlt szerdán a felszállást követően lezuhant, aminek következtében 154 ember életét vesztette. A nyomozáshoz közel álló rendőrségi forrásokra hivatkozó lap szerint a repülőtér kamerái által készített felvételek arról tanúskodnak, hogy az MD-82-es túl sokáig haladt a kifutópályán, mielőtt a pilóta a levegőbe emelte a gép orrát.

A nyomozók ebből arra következtetnek, hogy a gép hajtóművei nem tudták biztosítani a szükséges tolóerőt. Az El País felvetette annak a lehetőségét is, hogy az egyik hajtómű fordítva működött: nem hátrafele fújta ki a turbinából a levegőt, előre hajtva a gépet, hanem előre fújta, ahogyan a földet érést követően a fékhatás erősítése érdekében általában használják a hajtóműveket.

A lap által név nélkül idézett repülőmérnök szerint ha ez bebizonyosodna, magyarázattal szolgálna arra, hogy a repülő a felszállást követően miért bukott a jobboldalára. A mérnök hozzátette, hogy a roncsok között megtalált egyik hajtómű valóban fordított állásban volt, de még tisztázni kell, hogy a felszállás idején is ilyen üzemmódban működött-e, vagy csak a földbe csapódást követően került ebbe az állapotba.

A gép első felszállása előtt visszafordult javításra többen leakartak szállni a gépről, ám a pilóta nem engedte, meghaltak. Talán feloldják a szabályt, miszerint zárt ajtók után senki nem szállhat le a gépről, noha a terrorizmus kivédése miatt hozták meg a ezt a rendelkezést,

A madridi katasztófa helyszíne a becsapódás után Fotó:MTI


Kirgizisztán

Hatvanöt ember vesztette életét a kirgiz főváros mellett vasárnap történt légi balesetben, a kirgiz hatóságok szerint a halálos áldozatok között vannak egy ifjúsági kosárlabdacsapat tagjai. Vasárnap este egymásnak ellentmondó hírek jelentek meg a halálos áldozatok számáról, de Kamcsibek Tasijev, a rendkívüli ügyek minisztériumának vezetője közölte hétfőn a kormány válságtanácskozása után, hogy a Boeing 737-os utasszállító repülőgép fedélzetén 90-en tartózkodtak - az utasokat és a legénységek is beleértve -, a katasztrófának 65 halálos áldozata volt, és 25-en élték túl a balesetet.

Az Itek-Air kirgiz magántársaság gépe kevéssel a levegőbe emelkedés után zuhant le. A felszállás után a pilóták műszaki hibát jeleztek - állítólag hirtelen nyomáscsökkenést észleltek a pilótafülkében -, megpróbálták visszafordítani a gépet a biskeki repülőtérre, de ez nem sikerült. A gép a Szokuluki járásban fekvő Zsani-Zser falu mellett hajtott végre kényszerleszállást, amelynek során darabokra tört és kiégett. Helyszíni beszámolók szerint csak a gép farok része maradt épen. A kirgiz polgári légiforgalmi hivatal közölte, hogy megtalálták a gép mindkét feketedobozát. Az Itek-Air szerint a repülőgép kifogástalan állapotban volt, nemrég esett át a műszaki ellenőrzésen. Az Itek-Air szerencsétlenül járt repülőjét az iráni Asserman Air légitársaság bérelte, a gép Teheránba tartott.

Csak a gép farokrésze maradt egyben Fotó: MTI


Kényszerleszállás Franciaországban - készültek a halálra

 Kényszerleszállást hajtott végre kedden a kabinnyomás hirtelen csökkenése miatt a RyanAir ír "fapados" légitársaság Bristol-Gerona járaton közlekedő Boeing 737-es utasszállító repülőgépe a közép-franciaországi Limoges repülőterén. 141 brit és 27 spanyol utas, valamint hatfős személyzet volt az angliai Bristolból a spanyolországi Gerona felé tartó gép fedélzetén. Francia tisztségviselők szerint 26, a RyanAir közleménye szerint 16 embert kellett kórházba szállítani a történtek után. Többségük mellkasi fájdalomra, orr- vagy fülfájásra panaszkodott, ami minden bizonnyal arra vezethető vissza, hogy a gép öt percen belül süllyedt nyolcezer métert a kényszerleszállás előtt.

Mint egy utas elmondta az amerikai AP hírügynökség tudósítójának, látszott a rémület utastársainak arcán, amikor eléjük hullottak az oxigénmaszkok, de fegyelmezetten viselkedtek a nehéz percekben. "Mindenesetre fel voltunk rá készülve, hogy hamarosan találkozunk a teremtővel" - mondta. 

München - kigyulladt a gép

A Bolognába induló gép bal futóműve gyulladt ki nem sokkal felszállás előtt. Hatvanhárom utast kellett gyorsan kimenekíteni, a tűzesetről amatőr videó is készült. Az utasok egy részének ki kellett ugrálniuk egy lángoló repülőgépből vasárnap este a müncheni repülőtéren. Az Air Dolomiti légitársaság által üzemeltetett ATR 72-es turbólégcsavaros utasszállító már a kifutópálya felé tartott, hogy felszálljon Bologna felé, amikor tíz perccel nyolc után lángok csaptak fel a bal futómű gondolájában. 

A BBC közzétette az egyik utas által készített felvételt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.