Lezhuzant egy utasszállítógép a spanyol fővárosban

Borzalmas képek! Sokk! 153 halott, 19 túlélő Madridban

A madridi nemzetközi légi kikötőben szerdán történt repülőgép-szerencsétlenség áldozatainak a száma 153-ra emelkedett, és csak 19-en élték túl közvetlen a felszállás után bekövetkezett balesetet - jelentette be Magdalena Alvarez Arza spanyol fejlesztési miniszter.

Szörnyű képek a katasztrófáról! képgaléria

2008.08.21 06:58MTI
Fotó: MTI

Az MD-82 típusú gép fedélzetén 172-en tartózkodtak a baleset idején, a spanyol miniszter szerint a sérültek közül egyeseknek válságos az állapota, sokan égési sérüléseket szenvedtek. 

A repülőgép-szerencsétlenségnek feltehetően nincs magyar áldozata: a spanyol légitársaság, a Spanair közzétette szerda késő este a lezuhant repülőgép utasainak listáját, de a névsorban nem található magyar névre utaló család- vagy keresztnév - közölte az MTI-vel Wirth László, Magyarország madridi nagykövetségének első tanácsosa, miután a külképviselet alkalmazottjai áttekintették a névsort. 

Wirth szerint a spanyol média hét külföldi utasról adott hírt, de közöttük nincsenek magyarok. A hét külföldi közül négy német, két svéd és egy dán állampolgár volt. A madridi média arról számolt be, hogy egy spanyol házaspár annak köszönheti életét, hogy lekéste a szerencsétlenül járt légi járatot, három perccel a "kapuzárás" után érkezett a légikikötőbe. 

A spanyol Spanair - a SAS leányvállalata - és a német Lufthansa légitársaság közös járata Madridból a Kanári-szigetekre, Las Palmasba tartott. Műszaki problémák miatt - meghibásodott a külső hőmérsékletet mérő műszer - eleve egy órás késéssel, délután három körül induló gép rögtön kényszerleszállást kísérelt meg, valami oknál fogva jobbra fordult, és túlmenve a kifutópályán földnek csapódott.
 
A túlélők arról számoltak be, hogy a felszállás után a bal hajtómű meggyulladt, s nem sokkal ezután robbanást is hallottak. Mindez mintegy kétszáz méteres magasságban történt, ezután pedig a gép lassan landolni kezdett, majd földnek csapódott. Magdalena Alvarez Arza közölte, hogy a hatóságok kizárják az idegenkezűséget, balesetnek tekintik a szerencsétlenséget. 

A CNN hírtelevízió által megszólaltatott szakértő egyértelműen műszaki hibára gyanakodott, mivel az időjárási viszonyok tökéletesek voltak a repüléshez. Elmondta, hogy az MD-82-es biztonságos gépnek számít, akkor is tud repülni, ha leáll az egyik hajtóműve, ezért egymagában egy hajtómű meghibásodása nem okozhatott balesetet. 

Szerinte erősen csökkentette a fedélzeten tartózkodók túlélési esélyét az, hogy a gép tele volt üzemanyaggal, amely a becsapódás után azonnal meggyulladt. Sokan megfulladhattak azok közül, akik túlélték a becsapódást. Egyes túlélők annak köszönhetik az életüket, hogy a becsapódás ereje valósággal kiröpített őket a gépből, egy patakba estek, így nem égtek meg. 

A BBC-nek nyilatkozott szemtanúk szerint a gép darabokra tört, és teljesen kiégett. Gyakorlatilag csak a farok része maradt meg viszonylag épen. A gép adatrögzítő készülékeit megtalálták, a baleset okainak tisztázását a repülési adatok és a pilóták beszélgetésének kielemzésétől remélik. Az amerikai légügyi hatóságok szakértőket küldenek Madridba a baleset körülményeinek kivizsgálására, mivel a repülőgép amerikai gyártmányú volt.
 

A baleset után lezárták a Barajas repülőteret, de két órával később korlátozott számban már fogadott és indított járatokat a légi kikötő. Spanyolországban 1985 óta nem volt ilyen súlyos légi baleset. 

José Luis Rodríguez Zapatero spanyol kormányfő megszakítva szabadságát több miniszterével együtt a helyszínre sietett. Zapatero fogadkozott, hogy kormánya mindent megtesz az áldozatok hozzátartozóinak megsegítéséért. Madridban háromnapos gyászt rendeltek el.


Repülégkatasztrófák ez évben: 

2008. február 22. VENEZUELA: Az Andokban lezuhant a Santa Barbara légitársaság belföldi járatú repülőgépe. A fedélzetén tartózkodó 46 ember életét vesztette. 

2008. április 15. - KONGÓ: Közvetlenül a felszállás után lezuhant egy személyszállító repülőgép a kelet-kongói Goma városban. Az áldozatok számát a hatóságok több mint hetvenre becsülték. 

2008. május 2. - SZUDÁN: Lezuhant egy repülőgép Szudán déli részén, a huszonnégy halálos áldozat között volt a félig autonóm dél-szudáni regionális kormány védelmi minisztere, Dominic Dim is. A gépen egy volt lázadószervezet, a Szudáni Népi Felszabadító Mozgalom (SPLM) küldöttsége utazott. Kizárták azt a lehetőséget, hogy támadás vagy merénylet következtében zuhant le a gép. 

2008. május 26. - OROSZORSZÁG: Lezuhant egy An-12 típusú teherszállító repülőgép a cseljabinszki repülőtér közelében, kilencfőnyi személyzettel a fedélzetén, mind a kilencen szörnyethaltak. 

2008. május 30. - HONDURAS: Túlfutott a leszállópályán és egy utcán állt meg a TACA légitársaság egyik utasszállító gépe Tegucigalpában. A balesetnek néhány sérültje, és egyes források szerint több halottja volt. A fedélzeten tűz ütött ki, a gép három részre tört. 

2008. május 30. - SPANYOLORSZÁG: Lezuhant egy ejtőernyősöket szállító repülőgép Spanyolország középső részén. A gép repülés közben elvesztette egyik szárnyát, lezuhant, majd kigyulladt. A balesetben öten meghaltak, hetvenöten megsérültek. 2008. június 10. 

- SZUDÁN: Leszállás után kigyulladt a szudáni nemzeti légitársaság egyik repülőgépe a kartúmi repülőtéren, az utasok mintegy fele életét vesztette. A gép kicsúszott a kifutópályáról. A fedélzeten robbanás történt és tűz ütött ki, majd a lángok az egész törzsre és a pilótafülkére is átterjedtek. A fedélzeten 203 utas és a 14 fős legénység tartózkodott. 123 túlélőt és 28 holttestet találtak, további 66 ember sorsa ismeretlen. 2008. június 27.
 
- SZUDÁN: Feltehetően villámcsapás miatt lezuhant a Juba Cargo társaság Antonov-12 típusú Kartúmból Dzsubába tartó teherszállító gépe. Életét vesztette a nyolcfős személyzet hét tagja. 2008. augusztus 20. - 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.