Tisztázatlan eredetűek

Gyanús festményeket és ikonokat foglaltak le Zalában

Összesen negyven, egyelőre tisztázatlan eredetű és értékű festményt, valamint ikont foglaltak le a zalai rendőrök az elmúlt napokban két személyautó utasaitól az M70-es autóúton.

2013.05.30 11:59MTI

A nagykanizsai rendőrkapitányság vezetője, Molnár József közölte: egy szerb és egy olasz rendszámú autóban, egymástól függetlenül, egy nap leforgása alatt bukkantak rá közúti ellenőrzések során a kulturális javak körébe tartozó alkotásokra.

Szakértői véleményre is várnak, hogy eredetiek-e, illetve bűncselekményből származnak-e az esetenként több száz éves festmények, amelyek között akad olyan, amelyen Egry József neve szerepel.

A rendőrkapitány kifejtette: múlt pénteken a Nemzeti Adó- és Vámhivatal járőrei ellenőrizték az autóúton azt a szerb rendszámú autót, amelyben két szerb férfi és egy magyar nő ült. A kocsi csomagtartójában találtak rá négy festményre, 23 ikonra és egy képkeretre, majd értesítették a rendőröket.

A magyar nő azt vallotta, hogy budapesti lakásából származnak a műalkotások, amelyeket a ljubljanai piacra vittek volna.

A fára festett, orosz és balkáni ikonok, valamint a 19-20. századból származó festmények értéke szakértői vélemény szerint mintegy másfél millió forint. Miután a kulturális javak körébe tartozó alkotásokról van szó, csak engedéllyel vihették volna ki azokat az országból, de ilyen papírral nem rendelkeztek az autó utasai.

Másnap ugyanazon a helyszínen a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság járőrei állítottak meg egy olasz autót, amelyben két, budapesti lakhellyel rendelkező olasz férfi utazott. Ellenőrzésükkor a csomagtartóban 13 festményre bukkantak rá, amelyekre nem volt kiviteli engedélyük.

Az olaszok azt állították, hogy budapesti lakásukból vitték volna Olaszországba a festményeket. Az esetenként több száz évesre becsült alkotások egy része a lakásban volt, amikor megvásárolták, más darabokat pedig piacokon vették - ismertette Molnár József a vallomásokat.

A festmények értékét az elsőként felkért szakértő nem kívánta megbecsülni, ugyanis alaposabb vizsgálatra szorul, hogy a sajtótájékoztatón az újságíróknak is bemutatott alkotások eredetiek-e. Amennyiben az újabb szakértői vizsgálat azt állapítja meg, hogy a festmények - köztük az Egry József aláírásával ellátott Badacsony című mű - valódiak, akkor darabonként több tízmillió forint is lehet az értékük.

Molnár József az MTI kérdésére elmondta: még tisztázniuk kell, hogy a lefoglalt festmények és ikonok bármelyike körözés alatt áll-e. Arról sem rendelkeznek még információval, hogy a Budapesten egy magánházból eltűnt több száz festmény bármelyike lehet-e a lefoglalt műtárgyak között.

Hozzátette még, hogy a két, egymástól független ügy valamennyi gyanúsítottja szabadlábon védekezhet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.