Esterházy-kastély

Kismarton: az ősgaléria festményei, tusrajzok, díszes dobozok a barokk ékszerek mellett

A kismartoni kiállításon az ősgaléria festményeivel, a Budapestről kölcsönzött tusrajzokkal és az ékszerekhez tartozó díszes dobozokkal együtt mutatják be az Esterházy-kincseket.

2013.05.08 01:30MTI

Régi pompájukban helyreállítva mutatja be az Esterházy hercegek barokk ékszereit a kismartoni (Eisenstadt) kastély kedden megnyílt új kiállítása.

A korábban a fraknói (Forchtenstein) kincstárban őrzött ékszereket hároméves munkával restaurálták. A helyreállítás előtt a kövek és a gyöngyök egy része hiányzott, máshol a foglalatok sérültek meg.

A restauráláskor nagyban támaszkodtak a fraknói várban található Esterházy-ősgaléria portréfestményeire, amelyeken viselőik mellett az ékszereket is részletesen megörökítették. Elemeztek régi leltári jegyzékeket, leveleket, végrendeleteket és magyarországi levéltárakban található rajzokat is annak érdekében, hogy eredeti állapotukban tudják bemutatni az ékszereket.

A kismartoni kiállításon az ősgaléria festményeivel, a Budapestről kölcsönzött tusrajzokkal és az ékszerekhez tartozó díszes dobozokkal együtt mutatják be az Esterházy-kincseket.

Az ékszerkiállítással egy időben mutatták be Kismartonban a Harmonia Caelestis című tárlatot. Ezen az időszaki kiállításon Esterházy Pál nádor azonos című, 1711-ben megjelent egyháziének-gyűjteménye és udvarának zenei élete áll a középpontban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.