152 ezer nyilvános telefon

Bealkonyul a telefonfülkéknek Franciaországban is?

A francia városoknak, falvaknak jellegzetes színfoltja volt és részben ma is az a telefonfülke. Hajdanán szinte el sem lehetett képzelni francia filmet, amelynek hőse ne használta volna legalább egyszer a köztelefont. Bár alaposan megritkultak, még ma is 152 ezer a számuk, sűrű hálózatot képeznek a "hatszögű országban" - most azonban aggódni kezdtek értük a France Télécom telefontársaság szakszervezetei.

2009.06.13 09:48MTI

Az 1980-as évek óta változatlan megjelenésű, jellegzetesen dohányfüstös üveg- és alumíniumketreceket szerintük veszély fenyegeti, mivel a társaság úgy határozott, hogy karbantartásukat ezentúl másik cégre bízza. 

Az utóbbi évtizedben a korábbi hálózat 60 százaléka megszűnt, de a France Télécom szerint még így is messze több a fülkék száma, mint amennyinek fenntartására a törvény kötelezi a céget: minden településen és minden ezer főnél nagyobb körzetben legalább egynek kell lennie. A hálózat zsugorodása - írta a párizsi Le Monde - elsősorban a mobil telefonok elterjedésének a következménye: 2009 márciusában 58 millió maroktelefont tartottak számon Franciaországban. 

A szakszervezetek szerint azonban nem ez az egyedüli ok, közrejátszott az is, hogy az utóbbi időkben romlott a karbantartás minősége. A kabinok tisztántartását és javítását már korábban is alvállalkozók végezték. "Régebben valahányszor megrongáltak egy fülkét, azonnal kiszálltunk a helyszínre, nehogy később szétszedjék a kabint: ma az alvállalkozó néha csak hetek múlva tűnik fel, és akkor már gyakran késő" - mondta egy szakszervezeti illetékes. 

Ma a községeknek kell vállalniuk a fenntartási költségek javát, régen csak a takarítás és a világítás hárult rájuk. Ebben a helyzetben sok helyen a helyi hatóságok inkább lemondanak a nyilvános telefonról. A France Télécom szerint ezek hálózata ma még jövedelmező. A kabinok hívei is ezzel érvelnek, ám hozzáteszik: fontosabb szempont, hogy sokan vannak olyanok, akiknek még ma is ez az egyedüli megoldás. "Ott vannak a munkanélküliek, azok a diákok, akiknek túl drága a mobiltelefon, a bevándoroltak, azok a turisták, akiknek készüléke Franciaországban nem működik, vagy éppen azok az emberek, akiknek elromlott a mobiljuk: ők mit csinálnának, ha nem állna ott a fülke a sarkon?" - kérdezte az egyik illetékes.
 
Vannak olyan bérletek, amelyek segítségével a nyilvános kabinokból olcsóbban lehet telefonálni különböző országokba, például Észak-Afrika térségébe. Nem beszélve arról, hogy felmerül a kérdés: miért köteleznének mobil vásárlására olyan embereket, akik elvi okból - hátha egyszer kiderül, hogy a mobiltelefon sugárzása minden ellenkező állítás ellenére ártalmas -, vagy mert nincs rá pénzük, nem akarnak maroktelefont beszerezni?
 
A France Télécom maga is híve a fülkék megőrzésének, különböző elképzelések születnek fejlesztésükre, a nyilvános telefonokból való kommunikáció lehetőségeinek növelésére. Pierre Charrié, egy végzős formatervező 2008-ban felvetette, hogy a fülkéket a mostani válságos időkben mind népszerűbb autóközlekedési iránytársulások állomásaiként is hasznosítsák: az egy irányba tartók ott találkoznának és váltakozva egymást fuvaroznák - külön előny lenne, hogy kölcsönösen tájékoztathatják egymást helyi hívással. "A telefonfülke valóságos szenvedélyem, igazi jelképnek, szociális objektumnak tartom.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.