Törvénysértők az automatizált telefonhívások

Ki a hibás? Egymásra mutogatnak a politikai pártok

Egyhangú döntéssel nyilvánította törvénysértőnek a kampánycsend alatti automatizált telefonhívásokat az Országos Választási Bizottság, ezért rendőrségi feljelentést tesz; a pártok egymást vádolják emiatt és szintén feljelentést tesznek.

2009.06.07 20:43MTI

Az Országos Választási Bizotság (OVB) egyhangú döntéssel nyilvánította törvénysértőnek azokat az automatizált telefonhívásokat, amelyek napközben az európai parlamenti (EP) szavazáson való részvételre buzdítottak. A beadványok tárgyalása előtt Szigeti Péter, a testület elnöke emlékeztette a bizottságot, hogy a Legfelsőbb Bíróság egy korábbi végzése szerint a testületnek akkor is meg kell állapítania a jogszabálysértést, ha nem tudni, kik követték el a kampánycsendsértéseket.

A bizottság arról is döntött, hogy rendőrségi feljelentést tesz az automatizált telefonhívások miatt, választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt. A testület szerint az automatizált telefonhívások felvetik a választásban részt vevők megtévesztéssel befolyásolásának gyanúját. Az OVB emellett úgy határozott, levélben keresi meg a Nemzeti Hírközlési Hatóságot és tájékoztatást kér az automatizált telefonhívásokkal kapcsolatos szabályozásról.

A Magyar Telekom kommunikációs igazgatóságánál annyit közöltek az MTI-vel, hogy a hatályos jogszabályok értelmében azonnal megteszik a szükséges intézkedéseket, amint ezt az arra jogkörrel bíró hatóság elrendeli. Szakértők szerint az ilyenfajta hívásoknak általában nem feltétele külön szerződéskötés a telefonszolgáltatóval, bárki, akinek egyébként van előfizetése, indíthat automatikus hívást. Több mint 150 telefonos kampánycsendsértésről érkezett panasz a Fővárosi Választási Bizottsághoz - mondta Fogarasi József, a testület elnöke az MTI-nek.

Sokan azt sérelmezték, hogy a nap során olyan telefonhívásokat kaptak, amelyekben felszólították őket, vegyenek részt az EP-választáson, illetve meg is jelölték, hogy kire voksoljanak. Az elnök közölte, az alapproblémát ez ügyben az jelenti, hogy nincs alanya a panaszoknak, nem tudni, kik követték el konkrétan a jogsértést. Vidéken a területi választási bizottságokhoz is nagy számban érkeztek bejelentések szavazásra buzdító telefonhívások miatt.

A Fidesz és a KDNP szerint a szocialisták törvénysértő módon akarták manipulálni az embereket. Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője azt mondta: vasárnap számos bejelentés érkezett telefonon elkövetett kampánycsendsértésről, arról, hogy "törvénysértő módon akarta a szocialista párt manipulálni az embereket". A Fidesz ezért megtette a szükséges lépéseket, az Országos Választási Bizottsághoz és a rendőrséghez fordult, valamint felszólította a Magyar Telekomot arra, hogy azonnal fejezze be a törvénysértő telefonhívások forgalmazását.

Az MSZP országos vezetősége ismeretlen tettes ellen büntetőfeljelentést tett kampánycsendsértés miatt - jelentette be Nyakó István, a párt szóvivője. Ismertetése szerint reggel nyolc óra után az MSZP szimpatizánsai tömegesen észlelték, hogy telefonon előre felvett, a jobboldali pártok támogatására buzdító megkeresés érkezik hozzájuk. Ezért sokan tettek bejelentést a területi választási bizottságoknál.

Nyakó István visszautasította Fidesz vádjait azzal kapcsolatban, hogy az MSZP kampánycsendsértést követett el. Az MSZP nem kért, és nem rendelt meg semmiféle mozgósítást sem telefonon, sem másképp - mondta. A szóvivő közölte: az üzenetben arra buzdították az embereket, hogy a Fideszre és a Jobbikra szavazzanak, ezenkívül a baloldal egészének elszámoltatását fogalmazták meg.

Jól megszervezett baloldali "hecckampánynak" tartotta a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöksége, hogy a nevükben telefonos szavazásra buzdítottak vasárnap délelőtt, a kampánycsend idején. Szabó Gábor, a párt kampányfőnöke közölte: rendőrségi feljelentést tettek az ügyben és panasszal éltek az Országos Választási Bizottságnál is. Véleménye szerint a baloldal először - elterelő hadműveletként - gyanúba keverte a Jobbikot és a Fideszt, majd vasárnap délután elindította a saját telefonos kampányát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.