Komoly feszültségek!

Bangladesben letiltották a hozzáférést a You Tube-hoz egy felvétel miatt

Bangladesben a hatóságok letiltották a hozzáférést a You Tube internetes videomegosztó oldalhoz, mert arra felkerült egy olyan felvétel, amelyen egy heves párbeszéd hallható a hadsereg tisztjei és a kormányfő között a határőrlázadás idején.

2009.03.09 10:13MTI

A múlt hónapban kirobbant zendülésben a határőrizeti feladattal megbízott félkatonai alakulat, a Bangladesi Lövészek mintegy kétezer tagja vett részt. Tüzet nyitottak feletteseikre, tiszteket ejtettek túszul, béremelést és jobb szolgálati feltételek megteremtését követelve.

Az ország vezetése válaszul kivezényelte a hadsereget, harckocsikat is küldtek a dakkai határőrközponthoz. A lázadás, amely alapjaiban rázta meg a Sejk Haszina Vazed miniszterelnök vezette, két hónapja hivatalban lévő kormányzatot, komoly feszültséget keltett az igen befolyásos hadseregben, amely ellenezte azt, ahogy a kabinet a válságot rendezni akarta. A bangladesi távközlési felügyelet egy magas rangú tisztségviselője közölte, hogy "időlegesen zárolták" a You Tube elérhetőségét.

Katonai tisztviselők és mások, akiknek tudomásuk van a hadsereg vezetői és a kormányfő közötti tárgyalásról, elmondták, hogy az rendkívül feszült volt. A Bangladesi Lövészek a hadseregnek azon tisztjei ellen lázadtak fel, akik őket irányították. A hadsereg felső vezetését rendkívüli módon feldühítette, hogy Haszina miniszterelnök tárgyalt a lázadókkal ahelyett, hogy elrendelte volna a hadsereg támadását ellenük. A zendülés végül tárgyalások útján rendeződött, amnesztiát ígértek a résztvevőknek, de katonai erőt is bevetettek.

Azt követően azonban, hogy több tucatnyi holttestet - közte 56 tisztét - találtak a főhadiszállás területén, tömegsírokban, szennyvízcsatornákban és vízelvezetőkben, a kormány visszavonta a közkegyelmet a lázadóktól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.