Jobs lelép egy időre

Hogyan alakult Magic Steve egészsége az elmúlt öt évben?

Az Apple alapítója és igazgatója, Steve Jobs, most öt hónapra el fog tűnni a rivaldafényből, azt követően, hogy egy levelében azt mondta a közösség számára, hogy egészségügyi problémái súlyosabbak, mint azt először feltételezte.

2009.01.16 12:10Z., ma.hu

A következőkben idősorrendben felvázoljuk Steve Jobs, Apple CEO egészségéről szóló jelentéséket. Az időutazát 2003-ban kezdjük, amikor a vezetőnél rákos daganatot diagnosztizáltak. Jobs most ideiglenesen távolmarad a vállalattól, a napi ügyeket júniusig Tim Cook intézi.

2003 október - Jobs-nál hasnyálmirigy-rákot állapítanik meg. Egy különleges diétával próbálja meg legyőzni a betegséget, igyekezve elkerülni a műtéti beavatkozást. Miután a vállalat ügyvédekkel konzultált, az Apple vezetői úgy döntenek, nem tájékoztatják a befektetőket az esetről.

2004. augusztus 1. - Az akkor 49 éves Jobs először beszél nyíltan a betegségről azt állítva, hogy a daganatot sikeresen eltávolították szervezetéből. A beavatkozás időben történt, így a vezetőnek nem kell kemoterápiás kezelésre járnia. Jobs szeptemberben tér vissza, addig a vállalatot Tim Cook irányítja.

2005. június 12. - Jobs a Stanford Egyetem végzősei előtt beszél a rákkal való küzdelméről (a beszédet magyar felirattal megtekintheti a Google videón - igazán inspiráló lesz, ígérjük!). Az orvosok egy évvel korábban találták meg nála a daganatot, és hat hónapot adtak neki. Később kiderült, hogy a rák az ő esetében műtéti úton gyógyítható.

2008. június 9. - Az iPhone 3G bemutatásán a vezető igen rossz bőrben mutatkozik.

2008. július 21. - A sajtó aggodalmaira az Apple azt válaszolja, hogy a vezér egészsége "privát ügy", és Jobs nem szándékozik elhagyni a céget. A befektetőket a válasz nem nyugtatja meg - a részvények 10%-ot esnek.

2008. július 23. - A New York Times beszámol arról, hogy Jobs az Apple igazgatósága előtt azt vallotta, hogy nem rákos. Az is elhangzott, hogy 2008 elején sebészi beavatkozás történt annak érdekében, hogy a súlycsökkenést okozó problémát megoldják. A részvények némileg erősödnek.

2008. szeptember 9. - Az új iPodok bemutatásakor Jobs még mindig le van fogyva. “A halálomról szóló tudósítások nagy mértékben túlzóak” - viccelődik Steve.

2008. október 3. - Az iReporton beszámolnak arról, hogy Jobsot szívroham miatt kórházba vitték. A részvények ára 5,4 százalékot csökken. Az Apple tagad, a papírok értéke szépen visszakúszik.

2008. október 14. - Jobs viccelődik a szívrohamos történet miatt, vérnyomásának megadásával bizonygatja: egészséges.


2008. december 16. - Nem Jobs tartja a Macworld keynote-ját - jelenti be az Apple, ezzel újra kezdődnek a vezér egészségét illető spekulációk. Az elmúlt 11 évben Jobs ezen a fórumon mutatta be az Apple új termékeit.

2009. január 5. - Steve Jobs saját állítása szerint hormonegyensúly-zavarban szenved, emiatt fogyott le. A kezelés miatt nem mond le igazgatói pozíciójáról.

2009. január 14. - Jobs Tim Cooknak adja át a vállalat irányítását júniusig, hiszen a probléma súlyosabb, mint hitte. "Már várom, hogy nyáron találkozzunk" - írja a vezér a dolgozóknak e-mailben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.