Újabb szankciókat vezetett be Észak-Korea ellen

Sony-hackerbotrány: az USA tagad és még rá is tesz

A Fehér Ház tagadja, hogy köze lett volna az észak-koreai internet-kimaradásokhoz.

2015.01.04 10:00ma.hu

Az Obama-kormány újfent bejelentette, hogy a Sony Pictures Entertainment számítógépes rendszerei elleni novemberi támadás megtorlásaként újabb szankciókkal sújtja Észak-Koreát. Az Egyesült Államok nem először bünteti Phenjant: nukleáris programja miatt már évekkel ezelőtt szigorú megtorló intézkedéseket vezettek be a kelet-ázsiai országgal szemben. 

A szankciók az észak-koreai központi hírszerző ügynökséget, egy fegyverkereskedő céget és tíz magánszemélyt sújtanak: ők ezentúl nem használhatják az USA pénzügyi rendszerét, és nem üzletelhetnek amerikai vállalatokkal és állampolgárokkal.

„A mai intézkedések azt az elhatározásunkat tükrözik, hogy felelősségre vonjuk Észak-Koreát destruktív és destabilizáló viselkedése miatt” – írta közleményében Jacob J. Lew amerikai pénzügyminiszter. Lew hangsúlyozta, annak ellenére, hogy az FBI még nem zárta le a kibertámadás ügyében indított nyomozását, a kormányzat máris kész mindent megtenni azért, hogy „megvédje az amerikai vállalkozásokat és állampolgárokat, és megtorolja azokat a kísérleteket, amelyekkel megpróbálják aláásni értékeinket vagy az Egyesült Államok nemzetbiztonságát fenyegetik”.

A Fehér Ház közölte, hogy további lépéseket fontolgat Észak-Korea ellen, egyben tagadta, hogy köze lett volna az ázsiai országokban tapasztalható internet-kimaradásokhoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.