Most akkor osszunk vagy ne osszunk?

Facebookozók buktatták le a védett nőt és gyermekét

A facebookozók számára csak egy megható történet volt, az új személyazonossággal élő nő számára viszont rémálom lett a közösségi összefogás, és nem sokon múlott, hogy nem történt tragédia.

2013.10.30 09:29ma.hu

A közösségi oldalak megjelenése számos új jelenséget is magával hozott, köztük az egyik talán legnépszerűbb funkcióval, a jószándékú segítségnyújtással. Számtalan alkalommal és számtalan helyen esett már szó arról, hogy az efféle hirdetéseknek az esetek többségében vagy semmi alapja, vagy már rég nem aktuális, ennek ellenére újra és újra felbukkannak a sok évvel ezelőtt megégett csecsemőt, a genetikai rendellenességgel született vagy brutálisan összevert gyerekeket, kutyákat, macskákat ábrázoló képek, némelyikük pénzt kér egy adott számlaszámra, mások csak azt kérik, hogy a megosztással csatlakozzunk a tiltakozók táborához.

És persze naponta dob fel az üzenőfalunk valamely ismerős jóvoltából olyan képet, amelyen egy eltűnt személy látható, a szívünkre leginkább azok a történetek tudnak hatni, ahol kisgyerekeknek vész nyoma. A világháló népe pedig azonnal megmozdul, függetlenül attól, hogy az alapinformációt ellenőrizte-e. Az esetek többségében persze legfeljebb bosszantó lehet a már aktualitását vesztett, vagy esetleg soha nem is volt eltűnések széles nyilvánossága, ám egy friss eset most arra mutat rá, hogy akár súlyos veszélyt is okozhatunk a puszta jószándékkal.

Amint arról a svéd Metro című újság beszámolt, a lavinát egy apa indította el, amikor közzétette az elveszett gyermekei fényképét és azt kérte az ismerőseitől, hogy osszák meg, hátha valaki valahol látta a gyerekeket. A kép az ilyenkor szokásos tempóval terjedt el nemcsak a férfi ismerősei közt, hanem rövid idő múlva a világ minden szegletében, és csodák csodájára a gyerekek meg is lettek, anyjukkal együtt. A történetben viszont van egy aprócska bökkenő: a nő épp a férje elől menekült el, aki rendszeresen bántalmazta őt, ezért az anya új személyazonosságot vett fel és védett személyként kezdett új életet - aminek a közösségi háló lelkes felhasználói vetettek véget.

"A legrosszabb forgatókönyv, ami történhet ilyenkor, az az, hogy valakit megvernek, megerőszakolnak és megölnek" - mondja Lotta Sonemalm, egy svéd nővédelmi szervezet szóvivője. "A nők, akik védett személyiséget kapnak, folyamatos életveszélyben élnek" - tette hozzá a szakember a P4 Extra című rádióműsorban. Épp ezért kétszer is meg kell gondolni, mielőtt a megosztás gombra kattintunk egy ilyen felhívás láttán - csatlakozott Sonemalm véleményéhez a svéd rendőrség is.

Ugyanakkor nehéz szó nélkül elmenni az a tény mellett, hogy sokszor épp az ilyen összefogásnak köszönhetően kerülnek elő olyanok, akiknek valóban szükségük van a segítségre, akár azért, mert olyan betegségük van, hogy maguktól képtelenek lennének hazatalálni, akár mert tényleg bűncselekmény áldozatává váltak és a rendőrség a szokásos eszközökkel nem tudott a nyomukra bukkanni. A kérdés tehát korántsem egyszerű.

Ön megosztáspárti vagy inkább a hivatalos szervekre hagyja az ilyen ügyeket?

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.