"Helytelen" társalgások

A Facebooktól eltiltott papok esete

A "helytelen" társalgások megakadályozása érdekében a macedón ortodox egyház a jövőben megtiltja papjainak a Facebook közösségi oldal használatát.

2013.10.25 19:25MTI

A döntésről Petar püspök, az Ausztráliában és Új-Zélandon is jogkörrel rendelkező macedón ortodox egyház szinódusának (MPC) vezetője pénteken Szkopjéban számolt be a sajtó képviselőinek.

Sok egyházi személy, pap és néhány püspök is rendelkezik felhasználói fiókkal a Facebookon, amelyen sok esetben helytelen párbeszédek és visszaélések folynak - mondta a püspök a szinódus (legfőbb egyházi hatóság) határozatával kapcsolatban, több részletet azonban nem közölt. Hozzátette: arról még nem döntöttek, miként büntetik a tilalom megszegőit.

Egyházi források szerint a korlátozásra elsősorban azon egyházi személyek miatt van szükség, akik a közösségi oldalon az utóbbi hónapokban az ország politikai helyzetét kommentálták - írta a Nova Makedonija című helyi napilap. A határozat súrlódáshoz vezetett az egyháznak a világhálót nem használó idősebb és a közösségi oldalakra napi szinten bejelentkező fiatalabb tagjai között.

A 2 milliós macedón lakosság 65 százaléka ortodox vallású, a maradék szunnita muzulmán, egyéb keresztény, protestáns, zsidó és ateista.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.