Nagy veszélyben a gyerekek?

Netfüggőség: betegséggé nyilvánítják

Hamarosan bekerül az internethasználati zavar nevű rendellenesség a nemzetközi pszichiátriai kézikönyvekbe.

2012.10.03 18:43Konrád - ma.hu
freedigitalphotos.net

Bekerül a Mentális Rendellenességek Diagnosztikai és Statisztikai Kézikönyvének (DSM-IV) jövő májusban megjelenő kiadásába az internethasználati zavar mint olyan állapot “ami további tanulmányozást igényel”. Úgy tűnik főleg a gyerekek veszélyeztetettek.

A pszichológusok szerint az internetfüggősséget ugyanúgy kellene kategorizálni mint más addikciókat, mivel hasonló tüneteket produkál, többek között érzelmi kiégést, koncentrációzavart és elvonási tüneteket. A szülőket figyelmeztetik, hogy a gyerekek mérgesek és erőszakosakká válhatnak, ha elveszik tőlük kütyüiket, sőt gyakran fontosabbnak tartják a videó játékoka,t mint az étkezést vagy a szociális kapcsolatokat.

Az, hogy rákerül a listára, újabb lépés afelé, hogy a netfüggőséget mentális betegségként tartsák számon. Egyértelműen látszik, hogy a technika vívmányainak túlzott felhasználása veszélyeket rejt és további kutatásokra lesz szükség, amik talán hivatalosan is betegségként azonosítják a zavart. A szakértők szeretnék szélesíteni az internethasználati zavar diagnózisát, hogy ne csak a játékfüggőséget tartalmazza, valamint, hogy szélesítsék a veszélyeztetett korosztályokat.

“A gyerekek esetében a játékszenvedély egyértelmű probléma. De általánosságban a technológia használata potenciális problémát jelent” - mondta Mike Kyrios, a Brain and Psychological Sciences Research Centre igazgatója. Ausztrália az országok között elsőként ismerte fel a problémát és alapított klinikákat a videojátékok függőinek.

A felismerés, hogy az általánosan használt technológiai eszközök komoly veszélyt jelentenek a gyerekekre további vizsgálatokhoz vezetett. Az online játék-függőség mostanában elterjedt probléma, egyes esetek a nemzetközi sajtó címlapjaira is felkerülnek. 2009-ben egy 17 éves ohioi fiú lelőtte édesanyját, és édesapját is megsebesítette, mikor elvették a videojátékát, míg egy 20 éves fiatalember tüdeje felmondta a szolgálatot 12 órányi játék után. Egy másik játékfüggő Tajvanon 40 órája játszott folyamatosan, mikor holtan esett össze.

De nem csak a gyerekek, a felnőttek is képesek hasonló rendellenes viselkedésre. 2010-ben egy koreai házaspár csecsemője halt éhen, mivel a szülők órákon át nem néztek rá játékszenvedélyük miatt. Ráadásul egy olyan játékot játszottak, ami arról szól, hogy egy virtuális babát kell felnevelni…

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.