"Igazságtalan és félrevezető"

20 évig nem trükközhet adatainkkal a Facebook

A Szövetségi Kereskedelmi Bíróság Washingtonban bejelentette, hogy megegyezés született abban az ügyben, amiben a Facebookot "igazságtalan és félrevezető" gyakorlattal vádolták.

2011.12.01 09:48Konrád - ma.hu

A több mint 800 millió felhasználóval rendelkező közösségi háló a vádak szerint 2009 decemberében nem megfelelően kezelte a felhasználók adatait. Egyrészről kifogásolták, hogy olyan adatokat tett az oldal publikussá, amiket a felhasználók személyesnek minősítettek és sem a változásokról nem értesítették őket, sem az engedélyüket nem kérték.

A Facebook szintén lehetővé tette a hirdetőknek, hogy a reklámokra kattintó felhasználókat beazonosítsák és megosztotta azok információit az alkalmazások fejlesztőivel -. dacára annak, hogy ennek ellenkezőjére tettek ígéretet. Kiderült az is, hogy hiába törölte magát valaki a Facebookról: a feltöltött fotókhoz és videókhoz továbbra is hozzá lehetett férni.

Az F.T.C. nyolc különböző panasz kapcsán vizsgálta a Facebookot, de sem pénzbüntetést nem szabott ki, sem szándékos törvénysértéssel nem vádolta meg Zuckerberg cégét. Ugyanakkor, ha a jövőben a Facebook megsérti a megállapodásban leírtakat, napi 16.000 dollárra büntethetik.

Mark Zuckerberg egy hosszú blogbejegyzést tett közzé az eset kapcsán, amiben elmondja, a cég elkövetett “pár hibát” de sok problémát már megoldottak. Hozzátette, hogy a Facebook fontosnak tartja a felhasználók bizalmát és mindent elkövet, hogy a személyes adatok ne kerülhessenek nyilvánosságra. Példaként hozta fel a nyáron bevezetett szigorúbb adatvédelmi politikát.

A Facebook régóta szerette volna, ha a felhasználók minimális erőfeszítéssel tölthetnének fel tartalmakat, de a jövőben kénytelenek lesznek kicsit nehezíteni a dolgon. Például, ha egy felhasználó valamilyen tartalmat úgy jelöl meg, hogy csak a barátai láthassák, ahhoz, hogy szélesebb körben is megosztódjon, a tulajdonos külön beleegyezése kell majd.

Az elkövetkezendő 20 év során a Facebooknak kötelessége lesz ismertetni a felhasználókkal, miként kezelik személyes adataikat ha új termékek és szolgáltatások kerülnek bevezetésre. 2004-es megjelenése óta a Facebook folyamatosan növeli a felhasználóinak számát, még úgy is, hogy az időnként agresszív változtatások az adatfelhasználásban sokak dühét váltotta ki.

“Mindannyian tudjuk, hogy a Facebook rendszeresen megtalálja a kiskapukat, amikor az adatvédelmi ígéretekről van szó” - mondta el Eric Goldman, a Santa Clara egyetem jogászprofesszora. “Mint a legtöbb internetes cég, úgy gondolták, megúszhatják. Nos, mégsem.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.