Ne lájkolj

Senki se sértegesse a Facebookon Thaiföldet, mert irány a dutyi

Börtönbe kerülhetnek azok a thaiföldiek, akik a Facebook közösségi hálón lájkolják a királyságra nézve sértő megjegyzéseket.

2011.11.25 11:18MTI

A figyelmeztetés két nappal azután érkezett, hogy egy thai bíróság húsz év börtönbüntetésre ítélt egy 61 éves férfit, mert telefonos szöveges üzenetekben bántó megjegyzéseket tett Szirikit királynéra. A délkelet-ázsiai monarchiában szigorú törvények tiltják az uralkodó és a királyság intézményének sértegetését. Még egy korábbi bántó megjegyzés elismétlését is büntetik.

A thaiföldi információs technológiai miniszter a Bangkok Post című napilapban figyelmeztette honfitársait a facebookos sértegetések veszélyeire. A tárcavezető szerint mindenkinek törölnie kellene a kellemetlen kommenteket, mert az ilyen anyagokat kimásolhatják, és rosszindulatú célokra használhatják, szerzőik pedig közvetve bűncselekmény elkövetőjévé válhatnak.

Az uralkodó megsértését tiltó törvény kiválóan használható politikai ellenfelek elhallgattatására és megfélemlítésére is, és a kormány a 2006-os belpolitikai zavargások óta többször nyúlt ehhez az eszközhöz. Egy statisztika szerint 2010-ben 36 ilyen eset került bíróság elé, míg 2005-ben ez a szám még 18, 2000-ben pedig csak egy volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.