Módosíttatnák az arcfelismerő rendszert

Németország ultimátumot adott a Facebooknak

A magánadatok védelmében élenjáró Németország november 7-ig adott határidőt a Facebooknak, hogy arcfelismerő rendszerét módosítsa a német és európai jognak megfelelően.

2011.10.21 19:11MTI

"Sokáig tárgyaltunk a Facebookkal, és világosan hangsúlyoztuk az álláspontunkat. November 7-ig adtunk határidőt a biometrikus felismerő rendszer módosítására" – mondta el a Németország nevében a Facebook közösségi oldallal kapcsolatos informatikai szabadság kérdéseiről tárgyaló Johannes Caspar jogász. Hozzátette, ha a követeléseiket nem teljesítik, kénytelenek lesznek jogi eszközöket alkalmazni.
   
A Facebook egyik szoftverje segítségével az internetezők azonosíthatják ismerőseiket a netre feltett fényképeken. Az alkalmazás igen népszerű a közösségi portál felhasználói között. Berlin azonban hangsúlyozta, hogy az eljárás ellentétes a német és európai adatvédelmi jogszabályokkal, és azt veti az amerikai vállalkozás szemére, hogy olyan felhasználókról gyűjt adatokat, akiknek nincs lehetőségük az azonnali letiltásra vagy beleegyezésre.
   
"Amikor az adatokat regisztrálják, a Facebooknak rendelkeznie kell az érintett személy egyértelmű beleegyezésével, ami jelenleg nem történik meg. (…) Ha valakit azonosítanak, annak az adatait biometrikusan kihasználják" – emlékeztetett.
   
Augusztusban a hamburgi szakember már felszólította a Facebookot, törölje a feljegyezett biometrikus adatokat, de nem kérte az alkalmazását visszavonását. A Facebook elutasította a kérés teljesítését.
   
Németország a Google Street View programmal kapcsolatos kifogásaival januárban elérte, hogy az amerikai internetes oldal szigorítsa a magánélettel kapcsolatos adatok tiszteletben tartását.
   
Európa legnagyobb gazdasága érzékeny a magánszférára a nácizmus és a kelet-németországi kommunizmus idején a magánélet ellen elkövetett támadások miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.