A névtelen kommenteket célzó új szabályozás készül

Kinyírják a szólásszabadságot a britek?

A kommentelők azonosítása felé mozdítaná el az internetes kultúrát egy brit parlamenti bizottság, mert a testület azt reméli, hogy a jövőben az álnéven közzétett írásokat egyre kevesebben tartanák hitelesnek és megbízhatónak.

2011.10.21 16:10MTI

Minderre a rágalmak és becsületsértések kezelése érdekében lenne szükség. Védelmet élveznének azok a honlapok, amelyek eltüntetik a névtelenül közzétett és bepanaszolt sértéseket, vagy az azonosított szerzők írása mellett a panaszokat is ismertetik, míg a felhasználóik anonimitását megtartó oldalakat "elsődleges közzétevőként" felelősségre vonnák - írta jelentésében a bizottság.
   
A jelenlegi jogszabályok szerint a weboldalak felelőssé tehetőek felhasználóik rágalmazó állításaiért. Ha a honlapok a panasz beérkezése után nem tüntetik el a kommentet, annak "elsődleges közzétevőiként" kezelhetik őket. A beszámoló rámutatott, hogy ez öncenzúrához vezet, és a honlapok félelmükben olyan kommenteket is eltávolítanak, amelyekkel nincs komolyabb probléma.
   
A jelentés azt javasolja, hogy azokban az esetekben, amikor az internetes tartalom szerzője ismert, és valaki panaszt emel, azt tüntessék fel az eredeti anyag mellett. A panaszos ezután bíróságon kérheti a számára sértő kijelentés eltávolítását, amelynek ha eleget tesz a honlap, elkerülheti az eljárást.
   
Ugyanakkor a névtelen megjegyzéseknél a weboldal panasz esetén köteles lenne azonnal eltávolítani a kommentet, hacsak a szerző bele nem egyezik nevének közzétételébe. Ezután a szerzőt be lehet perelni rágalmazásért.
   
A weboldal kérheti a névtelen, bepanaszolt komment honlapon tartását is, ha az kiemelkedően közérdekű témát érint.
   
A bizottság bírálta a névtelen megjegyzéseket, amelyek szerinte "lehet, hogy erősítik a szólásszabadságot, de a felelőtlenséget is". A testület reményei szerint idővel széles körben "megbízhatatlannak és hiteltelennek" tekintik majd a beazonosíthatatlan kommenteket. A javaslat célja "a rosszmájúak és gyűlölködők" okozta kár csökkentése.

A Mumsnet nevelési tanácsadó weboldal szerint a felhasználók nagyban támaszkodnak az internet biztosította névtelenségre. A honlap üzemeltetői aggódnak, hogy az új javaslat következménye az lesz, hogy egyre többen követelik majd a megjegyzések eltávolítását. Justin Roberts, a weboldal egyik alapítója egyetért a parlamenti bizottság céljával, de szerinte a jelentés nem vette figyelembe, milyen hasznos lehet a névtelen kommentelés abban, hogy a nehéz helyzetben lévő emberek kötetlenül tudjanak beszélni a problémáikról.

A Mumsnethez havonta körülbelül 10 panasz érkezik, és évente 2-3 komolyabb vitájuk van kisebb cégekkel, amelyekről felhasználóik kedvezőtlen véleményt nyilvánítanak. Roberts szerint a javaslatnak vérfagyasztó hatása lehet a Mumsneten, ahol több ezer felhasználó élvezi a névtelenség nyújtotta előnyöket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.