A kezelést nem helyettesítik az alkalmazások

Okostelefonok segítik a sérült amerikai veteránokat

Új okostelefonos alkalmazásokhoz fordulhatnak segítségért láthatatlan háborús sérüléseikkel az amerikai harcoló csapatok katonái és a veteránok, akik poszttraumás stresszel (PTSD) küzdenek, vagy akik traumás agysérülésen estek át.

2011.07.26 09:49MTI

Fél tucat mobiltelefonos alkalmazást fejlesztett ki a Pentagon és az Egyesült Államok veteránügyi minisztériuma, köztük a T2 MoodTracker, a PTSD Coach vagy a Breathe2Relax elnevezésűeket.
   
Az alkalmazások mindig kéznél lévő információkkal szolgálnak a hadsereg által az afganisztáni és iraki háborúk "láthatatlan sérüléseinek" nevezett állapotokról, valamint technikákat kínálnak a veteránok által tapasztalt tünetek kezelésére. Az alkalmazásokat nem arra tervezték, hogy helyettesítsék a kezelést vagy diagnózist állítsanak fel vele.
   
Egy kivételével valamennyi a Pentagon fejlesztése, az első elkészült alkalmazás a MoodTracker volt, amelynek segítségével értékelheti aktuális hangulatát, érzéseit a felhasználó: például értéktelennek, boldognak, magányosnak érzi-e magát.

A pillanatnyi érzést az időponthoz rendelve tárolja el az alkalmazás, így a későbbiekben pontosan nyomon követhetők az érintett hangulatváltozásai, annak időbeli mintázata.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.