Közösségi szörnyülködés

Facebookon a norvég tömeggyilkosság - ne kattintson rá!

Komolyan megterhelheti mobilszámlánkat kíváncsiságunk.

2011.07.25 10:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

A hétvégi sajnálatos skandináv események eléggé kiverték a biztosítékot nem csak Európában, hanem a világ más országaiban is ahhoz, hogy megjelenjenek a rajta élősködő hiénák. Minden nagyobb, nemzetközi figyelmet kiváltó történés - például a 2004 decemberében bekövetkezett távol-keleti szökőár pusztítása, Michael Jackson 2009-es halála, Barack Obama beiktatása és a sor még hosszasan folytatható - kapcsán felbukkannak azok a rosszindulatú internetezők, akik az érdeklődést kihasználva megpróbálnak hasznot húzni a történtekből.

Amint arról többször is írtunk, Norvégiában egy helyi származású, a muzulmán térhódítás ellen tiltakozó fiatalember robbantott Oslo belvárosában, majd nem sokkal később lövöldözött az ország munkáspárti fiataljainak kikapcsolódási teret nyújtó közeli Utøya szigeten. Majdnem 100 ember vesztette életét a mészárlásban, az eddig békésnek számító Norvégia gyásznapjává változtatva a múlt hét pénteket.

Visszatérve a közösségi térbe: a Facebookon alig két nap alatt jelent meg az első scam, azaz olyan rosszindulatú próbálkozás, becsapás, mely a norvég eseményekhez köthető. Az egyre jobban terjedő üzenet - [Video] OSLO Security Camera Captures Blast!, vagyis: Oslo-i biztonsági kamera lefilmezte a robbantást! - természetesen az emberi kíváncsiságot igyekszik kihasználni, mi azonban mégse kattintsunk. A scam, avagy átverés ugyanis nem vezet a kívánt tartalomhoz (egyelőre nem is tudni, hogy vajon készült-e értékelhető minőségű videofelvétel az eseményről), helyette azonnal szétterjed ismerőseink között, ha mégis engedünk a csábításnak. Szakértők szerint tegnap már másodpercenként egy felhasználót "fertőzött meg" a próbálkozás.

De miért éri meg felesleges adatforgalmat generálni a közösségi hálózatban? Nos, azért, mert a felhasználókat egy külső oldalra navigálja az üzenet, ahol egy hamis, a Facebook környezetet utánzó videólejátszó felület várja a gyanútlan internetezőt, számolt be a várható fejleményekről az IT biztonsággal foglalkozó Sophos. Itt felkérik egy kutatásban való részvételre, majd elkérik a felhasználó telefonszámát, hogy hetente négy SMS-t küldhessenek számára, darabonként 2 dolláros áron.

Legyünk tehát mindig gyanakvóak, ha hirtelen valami nagyon érdekes tartalom bukkan fel az üzeneteink között, és soha ne engedjük, hogy ezek külső oldalakra navigáljanak. Azt pedig talán már említeni sem érdemes, hogy telefonszámot ismeretlen weboldalon megadni tilos!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.