Most akkor ez van - vagy nem

Lesz-e vihar augusztus 20-án, vagy sem?

Lassan már egy hete borzolja az a frontrendszer az előrejelzők kedélyét, amely a legfrissebb számítások szerint is éppen a nemzeti ünnepen érkezik meg a Kárpát-medencébe. Pár nappal ezelőtt még úgy tűnt, hogy a front viszonylag gyorsan - még kedden a reggeli és délelőtti órákban - átvonul az országon, és a délután folyamán megnyugszik az idő. A legújabb modellfuttatások alapján viszont ez a frontrendszer (is) viszonylag lassan, több úgynevezett hullámvetéssel halad keresztül térségünkön. Ezt a jelenséget a Kárpát-medence rendkívül összetett földrajzi-domborzati viszonyai okozzák.

1 .kép - A frontrendszer előrejelzett helyzete augusztus 20-án délben - Forrás: OMSZ

Lássuk, hogy a fent leírtak alapján az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint mi a legvalószínűbb forgatókönyv az idei augusztus 20. időjárására, a 19-i adatok alapján!

A frontrendszernek kiterjedt, összefüggő, vastag felhőzete nincs, és valószínűleg a következő 24-36 óra során sem fog kialakulni. Az amúgy sem túlságosan gyorsan haladó rendszer azonban az Alpok felett hullámot vet, mozgása tovább lassul, a felhő- és csapadékképződés a környéken valamivel tartósabbá és intenzívebbé válik (1. kép és 2. kép). Emiatt szerdán reggel és délelőtt a Dunántúl északnyugati felén, a főváros térségében és az északi országrészben számíthatunk eső, zápor, illetve egy-egy zivatar kialakulására. Ezt támasztja alá az AROME nagyfelbontású modell által készült csapadékösszeg-előrejelzés is (3. kép). Az ilyen nagyfelbontású, úgynevezett nem hidrosztatikus modellek eredményeinek bemutatásakor egy dolgot fontos megjegyeznünk. Kétség kívül ezek a modellek a legalkalmasabbak a főként nyáron kialakuló záporok, zivatarok, illetve a belőlük származó lokálisan nagyobb csapadékmennyiség előrejelzésére. Azonban az ilyen időjárási jelenségek számtalan helyi adottságra és fizikai tényezőre (domborzat, talajtípus, lokális hőmérsékleti- és nedvességi viszonyok, stb.) olyannyira érzékenyek, hogy a pontos időbeli és térbeli előrejelzésük szinte lehetetlen feladat. Az AROME-hoz hasonló modellek segítségével szerencsére jobban el tudták különíteni a zivatarok által veszélyeztettebb térségeket, így pontosabb képet kaphatunk azok várható struktúrájáról és intenzitásáról.

A fent leírtak ismeretében térjünk át a nap második felében várható eseményekre. A front valószínűleg az Északi-Középhegység vonulatán is vet majd egy kisebb hullámot (4. kép). Ennek hatására a Dunántúl nagy részén és a Duna mentén délutánra északiasra fordul a szél, stabilizálódik a légkör, így ott hevesebb zivatarok kialakulásának kicsi az esélye. Hasonlóan csekély a valószínűsége csapadék kialakulásának a Dél-Alföldön, ahol még a meleg és viszonylag száraz légtömeg lesz jelen.

Az OMSZ kedd délutáni ismeretei alapján úgy tűnik, szerda délután és kora este intenzív záporok, komolyabb zivatarok leginkább a fővárostól keletre, északkeletre fekvő területeken fordulhatnak elő (5. kép). A nap utolsó óráiban - tehát az esti tűzijátékok idején - elszórtan, legkevésbé a középső országrészben lehet csapadékra és zivatarra számítani az országban (6. kép). A zivatarokhoz társuló kísérőjelenségek közül leginkább felhőszakadás fordulhat elő, de néhol viharos szél is fújhat, és jég is eshet rövid ideig. A 2006-ban tapasztalt intenzitású és szervezettségű zivatarrendszer kialakulására ugyanakkor nem kell számítani!

Az ilyen bizonytalan helyzetekben tanácsoljuk, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzéseit és a riasztási térképeit, valamint a radarképet!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.