Lehűlés és csapadék

Esős időjárásra készüljünk augusztus 20-án!

Heves zivatarnak kicsi az esélye, de kisebb körzetekben előfordulhat.

2014.08.19 16:15MTI
Freedigitalphotos Michelle Meiklejohn

A Földközi-tenger térségétől Délkelet-Európán át az Ural előteréig döntően anticiklonális hatások érvényesülnek. A felsorolt területeken a napos, száraz, eseménytelen idő a jellemző. A délutáni órákra általában 22 és 30 fok közé melegszik fel a levegő; a legmelegebb az Ibériai-félszigeten van, ahol 31, 37 fokot is mérnek. Ugyanakkor Skandinávia fölött nagy kiterjedésű ciklon örvénylik, amelynek hosszan elnyúló, hullámzó frontrendszere a kontinens északi és nyugati tájainak időjárását határozza meg. Emiatt arrafelé alapvetően borult az ég, és több helyen esik az eső. A felhősebb, csapadékosabb időjárás miatt a hőmérséklet csúcsértéke ott nagy területen marad 20 fok alatt, helyenként mindössze 10, 12 fokig emelkedik. A fentebb említett frontrendszer csak lassan mozdul kelet, délkelet felé, a hidegfronti szakasza szerdán fokozatosan a Kárpát-medence fölé helyeződik.



Várható időjárás az ország területén szerda estig
-------------------------------------------------

Kedden főként a nyugati és az északi megyékben alakulhat ki elszórtan zápor, zivatar. Szerdán az Alföldön és a Dél-Dunántúlon süt ki hosszabb időre a nap, másutt általában felhős időre számíthatunk. Délelőtt még csak északon és nyugaton, délutántól délen és keleten is egyre több helyen alakul ki záporeső, zivatar, amelyet lokálisan nagy mennyiségű csapadék kísérhet. Heves zivatarnak kicsi az esélye, de kisebb körzetekben előfordulhat. Kedden a déli, délnyugati szél sokfelé megélénkül, majd szerdán a szél északira, északnyugatira fordul, és elsősorban a Nyugat-Dunántúlon kísérik élénk széllökések. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 18 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 22 és 30 fok között várható, északnyugaton lesz a hűvösebb, délkeleten a melegebb.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.