Havazás és ónos eső is várható

Szeretne holnapra napsütést?

Van egy jó hírünk és egy rossz a hétvégi időjárást illetően.

2014.01.30 16:05MTI

Európa nyugati és déli térsége fölött többközéppontú ciklonrendszer helyezkedik el. Emiatt a felsorolt területeken többnyire erősen felhős az ég, és többfelé fordul elő csapadék, északabbra és a Fekete-tenger vidékén havazás, havas eső, másutt inkább eső, néhol ónos eső a jellemző. Ugyanakkor Északkelet-Európa fölött továbbra is hatalmas anticiklon található. Területén általában kevés a felhő, a sok napsütés ellenére igen hideg az idő. Számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk nyugati és déli részén többnyire 6 és 13, a középső tájakon +1 és -9 fok között változik. A leghidegebb a Kelet-európai-síkság térségében, valamint a Skandináv-félsziget északi vidékein van, ahol a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -20 és -35, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig -10 és -20 fok között alakul.

Péntek estig a Kárpát-medence fölé dél felől a magasban egyre enyhébb levegő érkezik fölénk, de ez - az erősödő inverzió miatt - a talajon lényeges hőmérséklet-változást nem okoz.

Várható időjárás péntek estig:
------------------------------

Csütörtökön a Dunántúl nagy részén erősen felhős lesz az ég, csak eleinte délen szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Keleten hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüt. Főként a Dunántúlon és délen lehet kisebb csapadék, északon, északnyugaton havazás, havas eső, másutt ónos eső, eső valószínű. Éjszaka mindenütt megvastagszik a felhőzet, szórványosan alakul ki vegyes halmazállapotú csapadék. Pénteken eleinte erősen felhős idő lesz, majd szakadozik a felhőzet, és néhány órás szűrt napsütés is lehet. Elsősorban nyugaton valószínű kisebb havazás, ónos eső, eső. A délkeleti szél főként a középső országrészben többfelé megerősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és -6 fok között valószínű, de a kevésbé felhős, szélcsendes, havas tájakon hidegebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 0 fok körül alakul.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.