Rajt-cél győzelmet aratott

Olasz Nagydíj: Vettel nyert

A német Sebastien Vettel nyerte a Forma-1-es világbajnokság idei 14. futamát, a vasárnapi Olasz Nagydíjat.

2008.09.14 15:57MTI

A Toro Rosso pilótája pályafutása első GP-sikerét aratta, és ő lett - 21 évesen és 73 naposan - minden idők legfiatalabb futamgyőztese. Rögtön az elején, miközben javában zuhogott az eső, a rajtot megelőző felvezető körben az eredetileg negyedik starthelyet megszerző Sébastien Bourdais (francia, Toro Rosso) versenygépe nem indult el, a többiek pedig a biztonsági autó felvezetésével vágtak neki az 53 körösnek tervezett GP-nek. Maga a futam - a safety car kiállását követően - viszont csak két ilyen kör után kezdődhetett el. Az alig 21 éves Vettel, aki a Forma-1 történetének legfiatalabb pilótájaként szerezte meg szombaton a pole pozíciót, ragyogóan jött el, őt követte a finn Heikki Kovalainen (McLaren-Mercedes), harmadikként pedig az ausztrál Mark Webber (Red Bull). A világbajnoki címvédő finn Kimi Ra:ikkönen (Ferrari) - Bourdais "háttérbe vonulása" nyomán - a 13., míg a pontversenyben éllovas brit Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) a 14. pozícióból indulhatott neki az összesen 306,720 km-es távnak. 

Vettelék triójával közvetlenül Nico Rosberg (német, Williams) és Felipe Massa (brazil, Ferrari), akinek gépében motort cseréltek, igyekezett tartani a lépést, ami nem volt egyszerű, hiszen az F1 leggyorsabbnak tartott pályája életveszélyesen csúszóssá vált. Időnként akadtak is "pályaelhagyók", de komoly baj nem történt. Vettel az élen pedig kifejezetten jól érezte magát, s egyre nagyobb előnyt gyűjtött, a 10. körben már csaknem 7 másodperccel vezetett Kovalainen előtt. A 12. körben Giancarlo Fisichella (olasz, Force India) próbált erőszakosan előbbre törni, de nem sikerült neki, apróbb ütközés után a gumifalban kötött ki. A magát és kocsiját szintén nem kímélő Massa megelőzte Rosberget, miközben Ra:ikkönen és még inkább Hamilton is megkezdte a közelebb zárkózást. Vettel cserélt kereket először - a 16. körben és csaknem 12 másodperces "fórnál" -, majd a negyedik helyre jött vissza, hogy a többiek hasonló első kiállását követően visszavegye a vezetést.

Mögé pedig féltávhoz közeledve a bokszutca meglátogatását egyre halogató Hamilton jött föl szoros másodiknak, de mielőtt előzési pozícióba került volna, ki kellett állnia kerékcserére és üzemanyag-felvételre. Féltávnál Vettel-Kovalainen-Fernando Alonso (spanyol, Renault)-Robert Kubica (lengyel, BMW-Sauber)-Webber-Nick Heidfeld (német, BMW-Sauber) volt az élcsoport sorrendje, egyharmaddal a vége előtt pedig annyi lett a változás, hogy Vettel és Kovalainen mögé Kubica sorakozott fel harmadiknak, Alonso, Heidfeld és Massa előtt, s a még pontszerző két további helyet pedig Hamilton és Webber foglalta el. 

A hajrá nem hozott különösebb izgalmakat, a kivételt a brit David Coulthard (Red Bull) és a japán Nakadzsima Kazuki (Williams) "súrlódása" jelentette: ők "belekóstoltak" egymás autójába, de személyi sérülés nem történt, csupán a kocsialkatrészek repültek szerteszét három körrel a vége előtt. Az élen azonban nem következett be változás: Vettel minden idők legfiatalabb Forma-1-es futamgyőzteseként nyert Kovalainen és Kubica előtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.