Massa új erőre kapott

Felipe Massa nyerte az F1 Európai Nagydíját

Felipe Massa, a Ferrari brazil pilótája nyerte a Forma-1-es világbajnokság idei 12. futamát, az Európa Nagydíjat, míg a második helyen a brit Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes), a harmadikon pedig a lengyel Robert Kubica (BMW-Sauber) végzett Valenciában.

2008.08.24 16:24MTI

Az idei negyedik sikerét arató Massa rajt-cél győzelmet aratott a városi viadalon, amely első ízben szerepelt az autósport elitkategóriájának programjában. Valencián kívül egyedül Monte-Carlóban rendeznek városi F1-es futamot. Hamilton a második helyével továbbra is vezeti a pontversenyt.

A címvédő Kimi Ra:ikkönen Ferrarija 14 körrel a vége előtt meghibásodott, ezért a finn pilóta kénytelen volt feladni a viadalt, s ezzel Massa a második, csapattársa pedig a harmadik az összetettben.

Nagyobb gond nélkül lezajlott a rajt, Massa megtartotta első helyét, mögötte pedig Hamilton és Kubica robogott, Ra:ikkönen viszont egy helyet visszacsúszott, mert Kovalainen megelőzte. Egyedül a hazai közönség előtt szereplő Fernando Alonso járt pórul: a spanyol pilóta Renault-ját hátulról eltalálta a japán Nakadzsima Kazuki, s ezzel a kétszeres világbajnok számára befejeződött az Európa Nagydíj. Elsőként Massa (14. kör) cserélt kereket, majd két körrel később Hamilton is benzint vételezett, de nem tudott Massa elé kerülni.

Nem sokkal később Ra:ikkönen, Kubica és Kovalainen is a boxutcában járt. A kerékcserék után "helyreállt a rend", változatlan volt a helyzet az élbolyban. Féltávnál továbbra is Massa, Hamilton, Kubica volt a sorrend. Huszonegy körrel a zárás előtt Massa másodszor is kereket cserélt, ám amikor ki szeretett volna hajtani, majdnem összeütközött a német Adrian Sutillal, a Force India német versenyzőjével, aki szintén kifelé igyekezett a boxutcából.

A versenybíróság megvizsgálta a történteket és úgy döntött, hogy a viadal után hozza meg határozatát az ügyben. A zárás előtt 14 körrel Ra:ikkönen is tankolt, ráadásul szinte egy időben Kovalainennel. A finn nagy sietségében nem várta meg, amíg a kezelő kihúzza a csövet. Elrántotta a szerelőt, aki a földre zuhant.

A kezelőt, akit ráadásul a légterelő és a kerék is megütött, hordágyon vitték el. Egy körrel később Ra:ikkönen is pórul járt: füstölni kezdett alatta a Ferrari és a finn vb-címvédő feladta a versenyt.

Tíz körrel a zárás előtt változatlanul Massa vezetett, mögötte Hamilton és Kubica száguldott. A hajrában már nem változott a sorrend az élen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.